Bibliotheek TU Delft

De Universiteitsbibliotheek van de Technische Universiteit Delft op de campus van de universiteit in de Wippolder is opgeleverd in 1997 en werd geopend op 15 mei 1998. Het project werd ontworpen door het Delftse architectenbureau Mecanoo. De bibliotheek ontving in 1998 de Nationale Staalprijs in de categorie Gebouwen met een stalen of hybride draagconstructie vooral vanwege het bijzondere gebruik van staal in alle verschillende onderdelen van de constructie. De voormalige universiteitsbibliotheek, gelegen in de Binnenstad, werd in 1997 gesloten en omgebouwd tot appartementencomplex.

Bibliotheek TU Delft
Ingang van de huidige bibliotheek, gezien vanaf het Prometheusplein
Opgericht1905
LocatieDelft
Coördinaten52° 0 NB, 4° 23 OL
TypeUniversiteitsbibliotheek
Collectie
Aantal>703.000 papieren boeken [1]
Detailkaart

Afbeeldingen
Het besneeuwde grasdak van de nieuwe universiteitsbibliotheek
Website
Portaal    Literatuur

De bibliotheek is ingedeeld in ruimtes met verschillende functies en activiteiten. De centrale hal biedt ruimte om laatste nummers van tijdschriften en boeken te raadplegen. Oudere uitgaven en verzamelingen worden in de halfverzonken lagere verdieping opgeslagen en kunnen worden opgevraagd. Díe verdieping is niet voor het publiek toegankelijk. Faculteitspecifieke boeken en tijdschriften worden beheerd op satellietbibliotheken in faculteiten.

Op de publiekelijk toegankelijke verdieping van de bibliotheek is een uitleenbalie, en er zijn computers beschikbaar voor algemeen gebruik: óf voor het raadplegen van de databank van de bibliotheek, óf om bijvoorbeeld via internet informatie te zoeken.

In de bibliotheek is een aparte ruimte ingericht met computers voor studenten, en er zijn verschillende studie- of vergaderruimtes die voor studenten gratis te reserveren zijn. In het midden van de bibliotheek bevindt zich "de kegel": een vide, naar boven open in het midden, met vier verdiepingen eromheen, met op elke verdieping ruimte met tafels en stoelen om te studeren. De vide loopt kegelvormig toe naar boven, samen met de puntvorm van het dak.

De oostwand van de centrale hal is bedekt met kasten, van vloer tot plafond over vier verdiepingen, met boeken. De noordkant is een muur van glas om buitenlicht binnen te laten. De zuidkant zijn kantoren. De hoofdingang is aan de westkant.

Het gebouw heeft een schuin dak dat van het maaiveld oploopt naar boven. Het is bedekt met gras, en met enige banen van grote rechthoekige tegels ter decoratie. Dit dak kan vrijelijk betreden worden.

Trivia

  • Spoedig na de opening van de nieuwe bibliotheek werd deze gebruikt voor een protestactie. Ter gelegenheid van protesten over een nieuwe WUB-regeling, die de macht van studenten- en ondernemingsraad op het universiteitsbeleid zou inperken, werd dit protest door enkele studenten kracht bijgezet door de kegel van het gebouw van een droevig kijkende, levensgroot geverfde smiley te voorzien. Vervolgens werden flyers uitgedeeld met een tekening van deze droevig kijkende kegel, met daaronder de tekst: "We krijgen er een punthoofd van". Nadat hun punt was gemaakt, hebben de daders een dag later zelf de kegel schoongeborsteld. De actie werd uitgevoerd door het Delfts Aktie Komitee (DAK).
  • In tegenstelling tot wat er vaak beweerd wordt, staat TU Delft Library het niet toe om de helling als skihelling te gebruiken. Omdat dit toch gebeurt wanneer er sneeuw gevallen is worden er doorgaans dranghekken geplaatst om toegang tot het dak te ontnemen.

Galerij

Plattegronden

Bronnen

Zie de categorie Bibliotheek, TU Delft van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.