Auping

Auping is een Nederlandse beddenfabrikant uit Deventer. De aandelen van het bedrijf zijn nog steeds grotendeels in handen van de familie Auping.

Auping
Tot 2014, toen de onderneming naar een modern industrieterrein verhuisde, de fabriek te Deventer
Motto of slagzin(en) Auping nights, Better days.
Oprichting1888
Oprichter(s)Johannes Albertus Auping
HoofdkantoorDeventer
Sectorbeddenfabrikant
Websitehttp://www.auping.nl
.
Portaal    Economie

Geschiedenis

De historie van het bedrijf gaat terug tot 1888, toen de Deventer smid Johannes Albertus Auping van het Sint Geertruiden Gasthuis in zijn woonplaats de opdracht kreeg om hygiënische bedden te leveren, in plaats van de tot dan toe gebruikelijke stromatrassen. Auping leverde bedden met gevlochten staaldraden, gespannen in een metalen frame. Het weven van staaldraad gebeurde met een door hemzelf ontwikkelde constructie. Bij zijn levering aan het Burgerziekenhuis in Amsterdam in 1890 verbeterde hij het ontwerp en zorgde ervoor dat de metalen bedbodem verend was. De producten werden in de handel gebracht onder de naam Auping's stalen gezondheidsmatras. De fabriek, waarvoor Johannes Auping in 1912 de eerste steen legde, was tot 2014 gevestigd aan de Laan van Borgele te Deventer. In dat jaar verhuisde de onderneming naar een industrieterrein. Het historisch archief van de firma is in 2012 in beheer gegeven bij het stadsarchief van Deventer.[1]

In 1988 verkreeg de fabriek het predicaat Koninklijk.

Familiebedrijf

Gevelbord voor wederverkopers

Auping is een van de laatste grote familiebedrijven in Deventer. De volledige naam is Koninklijke Auping bv, een houdstermaatschappij van de werk-BV's. Het bedrijf is via de aandelen nog grotendeels in handen van de nazaten van Johannes Auping, maar zij maken geen deel meer uit van de leiding van het bedrijf.

Producten

Auping is vooral bekend door het houten bed 'Auronde', in 1973 ontworpen door Frans de la Haye. Dit model is een klassieker geworden waarvan inmiddels meer dan een miljoen exemplaren gemaakt zijn. Alleen de Cleopatra was nog succesvoller, met 1.300.000 verkochte exemplaren.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.