Augusta Victoria van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Augustenburg

Augusta Victoria "Dona" Frederika Louise Feodora Jenny (Dolsk, 22 oktober 1858Huis Doorn, 11 april 1921), prinses van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Augustenburg, was, als echtgenote van keizer Wilhelm II, koningin van Pruisen en keizerin van het Duitse Rijk. Ze was de dochter van hertog Frederik van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Augustenburg en diens gemalin Adelheid van Hohenlohe-Langenburg.

Augusta Victoria van Sleeswijk-Holstein
1858-1921
Duits keizerin
Koningin van Pruisen
Periode18881918
VoorgangerVictoria van Saksen-Coburg en Gotha
OpvolgerGeen
VaderFrederik van Sleeswijk-Holstein
MoederAdelheid van Hohenlohe-Langenburg

Biografie

Ze beleefde een rustige jeugd in Dolsk en Kiel, maar moest toen Sleeswijk-Holstein na de Duits-Deense Oorlog werd ingelijfd bij Pruisen en Oostenrijk met haar familie naar Gotha vluchten. Op 14 februari 1880 verloofde zij zich vrij plotseling met de Pruisische prins Wilhelm, zoon en beoogd troonopvolger van kroonprins Frederik Willem en kleinzoon van keizer Wilhelm I. Op 27 februari 1881 trouwden de twee. Het betrof voor Wilhelm hoogstwaarschijnlijk slechts een verstandshuwelijk, daar Augusta Victoria, hoewel zachtmoedig en vriendelijk, geen spoortje intellect bezat en niet als knap gold. In tegenstelling tot haar echtgenoot, die zijn leven lang heen-en-weer werd gegooid tussen liefde en haat, had ze bovendien een grote hekel aan Engeland.

Nadat Wilhelm in 1888 als Wilhelm II de Duitse troon had bestegen, hield de streng-religieuze keizerin zich voornamelijk bezig met het stimuleren van kerkelijke en sociale doelen – zo liet ze onder andere de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche bouwen – en de opvoeding van haar zeven kinderen. Gedurende de Eerste Wereldoorlog bekommerde ze zich om de gewonden en zette ze zich in voor het behoud van de autoriteit van de door haar geadoreerde keizer. Gedurende de Novemberrevolutie hield zij zich met haar dochter Victoria Louise op in Berlijn. Op de dag dat Wilhelm II zijn abdicatie tekende, voegde zij zich bij hem in zijn Nederlandse ballingschap, hoewel haar gezondheid, door een hartkwaal en bezorgdheid over het lot van haar echtgenoot en het vaderland, reeds slecht was.

Na de zelfmoord van haar zoon Joachim in 1920 ging haar gezondheid nog verder achteruit. Op 11 april 1921 stierf zij in bijzijn van Wilhelm II en haar zoon Adalbert. Voor de keizer, die pas in Nederland een echte band met zijn echtgenote had gekregen, was dit een zware slag. Om zijn eenzaamheid te verlichten hertrouwde hij een jaar later met de weduwe prinses Hermine van Schönaich-Carolath. Keizerin Augusta Victoria werd op 19 april 1921 begraven in de Antikentempel te Potsdam. Meer dan 200.000 Duitsers bewezen haar de laatste eer.

Nalatenschap

Behalve de stichting van talloze kerken, men noemde haar spottend de "Kirchengustl" oftewel het "kerkgansje", heeft de keizerin weinig sporen nagelaten. In 1906 heeft zij een Damesorde, het Kruis van Verdienste voor Vrouwen, ingesteld. Haar monogram is te vinden op het Olijfberg-kruis op de Olijfberg in Jeruzalem. Op deze locatie zijn een grote protestantse kerk en een ziekenhuis verrezen die haar naam dragen.

Kinderen

Keizerin Augusta Victoria met haar dochter Victoria Louise (1911)
AfbeeldingNaamGeborenOverledenBijzonderheden
Kroonprins Wilhelm6 mei 188220 juli 1951Huwde in 1905 met Cecilie van Mecklenburg-Schwerin.
Prins Eitel Frederik7 juli 18838 december 1942Huwde Sophie Charlotte van Oldenburg.
Prins Adalbert14 juli 188422 september 1948Huwde Adelheid Arna van Saksen-Meiningen.
Prins August Wilhelm29 januari 188725 maart 1949Huwde Alexandra van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.
Prins Oscar27 juli 188827 januari 1958Huwde gravin Ina Marie van Bassewitz-Levetzow.
Prins Joachim17 december 189018 juli 1920Huwde Marie Auguste van Anhalt. Pleegde in 1920 zelfmoord.
Prinses Victoria Louise13 september 189211 december 1980Huwde Ernst August van Brunswijk.
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Auguste Viktoria op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.