Astrium

Astrium was de ruimtevaartdivisie van het Europese EADS-consortium. Het bedrijf bouwde onder meer satellieten, ruimtevaartuigen en de Ariane 5-draagraket en leverde militaire communicatiesystemen. In 2011 telde het bedrijf bijna 17.000 werknemers en draaide het een omzet van om en nabij vijf miljard euro. Het bedrijf was toen 's werelds op twee na grootste in de ruimtevaart en het grootste in Europa. Astrium heeft vestigingen in vijf Europese landen: Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland. In dat laatste land maakte Dutch Space deel uit van de groep. Sinds 2014 maakt het deel uit van Airbus Defence and Space.

Astrium
Astriums site in Taufkirchen (München).
Oprichting2000
Opheffing1 januari 2014
Oorzaak eindeReorganisatie
EigenaarEADS
Hoofdkantoor Parijs
Werknemers 16.623 (2011)[1]
SectorRuimtevaart
Omzet € 5 miljard (2011)[1]
Websiteastrium.eads.net
Portaal    Economie

Geschiedenis

Astrium ontstond in 2000 uit de fusie tussen het Frans-Britse Matra Marconi Space, het Duitse DaimlerChrysler Aerospace en het kleinere Spaanse Computadores, Redes e Ingeniería. Astrium begon als een joint venture tussen EADS en BAE Systems. Op 16 juni 2003 verkocht BAE haar kwartaandeel en werd Astrium EADS Astrium Satellites. Astrium Space Infrastructure ging samen met EADS Launchers & Vehicles en werd Space Transportation. Astriums Paradigm Secure Communications ging op in Space Services. Op 1 januari 2004 werd ook de ruimtevaartafdeling van CASA deel van Astrium. Ook werd het Britse Infoterra overgenomen en hernoemd tot Astrium GeoInformation Services. In 2006 werden de verschillende ruimtevaartactiviteiten binnen EADS samengebracht, wat op het einde van dat jaar tot het huidige EADS Astrium leidde. In 2007 kondigde Astrium aan een ruimtetuig te zullen ontwikkelen om de ruimtetoerismemarkt te betreden. In 2009 werden die plannen opnieuw opgeborgen.[2] In januari 2014 werd EADS omgevormd tot Airbus Group en werd Astrium onderdeel van de nieuwe divisie Airbus Defence and Space.

Divisies

Astrium bestond uit drie divisies:

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.