Joint venture

De joint venture is een vorm van samenwerking waarbij de samenwerkende organisaties een deel van hun vermogen inbrengen in een nieuw bedrijf, dat voor gezamenlijke rekening en risico een project tot ontwikkeling brengt.

De joint venture dient te worden onderscheiden van de fusie in de zin dat alle partners in het samenwerkingsverband, geheel zelfstandig, blijven bestaan. Een joint venture wordt vaak opgezet voor een speciaal project. Het is geen langdurig zakelijke verbinding tussen twee of meer partijen (strategische alliantie). Hierdoor is een joint venture wel relatief gevoelig voor conflicten tussen de achterliggende partijen.

Joint ventures zijn heel normaal in de olie- en gasindustrie. Deze betreffen vaak een lokale en een buitenlandse maatschappij.

Sommige landen eisen dat buitenlandse bedrijven die hun markt willen penetreren een joint venture met een lokaal bedrijf aangaan. Vaak is deze eis ingegeven door overdracht van kennis en technologie en om het lokale bedrijf de zeggenschap over de samenwerking te laten houden.

Er zijn twee typen joint venture:

  1. Concentratieve joint venture
  2. Coöperatieve joint venture

Voorbeelden van joint ventures

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.