Arnoud Boot

Arnoud Willem Alexander Boot (Huizen, 2 januari 1960) is een Nederlands hoogleraar in ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam.

Arnoud Boot
Persoonlijke gegevens
Volledige naamArnoud Willem Alexander Boot
Geboortedatum2 januari 1960[1]
GeboorteplaatsHuizen
Werkzaamheden
VakgebiedOndernemingsfinanciering en Financiële Markten
UniversiteitUniversiteit van Amsterdam
BeroepHoogleraar
Website
Portaal    Onderwijs

Studie

Boot behaalde zijn master in algemene economie en bedrijfseconomie in 1983 aan de Universiteit van Tilburg. Daarna studeerde hij tot en met 1987 aan Indiana University in Bloomington en rondde daar zijn studie af met een Ph.D. en een MBA.

Loopbaan

Arnoud Boot is hoogleraar in ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2008 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij is voorzitter van de European Finance Association (EFA), raadslid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en voorzitter van Sustainable Finance Lab (SFL). Daarnaast is hij director van het Amsterdam Center for Corporate Finance (ACCF).

Boot begon zijn academische loopbaan als tenure-track medewerker aan de Kellogg Graduate School of Management van de Northwestern University in Chicago. Van 2000 tot 2001 was hij partner bij McKinsey in finance and strategy practice. In 2003 richtte hij het Amsterdam Center for Law & Economics (ACLE) op, een interdisciplinair onderzoeksinstituut van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2004-2014 was Arnoud Boot Kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER) en van 2006-2014 voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde (KVS). In de periode 2006 tot medio 2019 was hij voorzitter en lid van de Bankraad van De Nederlandsche Bank (DNB). Van 2011 tot 2015 was hij lid van de Inaugural Advisory Scientific Commitee van de European Systemic Risk Board (ESRB). Tussen 1993 en 1995 werkte hij aan de Stockholm School of Economics als Bertil Danielsson Visiting Professor. Voor het Tinbergen Instituut in Amsterdam was hij bestuurder in de periode 1994-1998. Arnoud Boot was verder vice-decaan aan de Universiteit van Amsterdam aan de faculteit voor Economische Wetenschappen en Econometrie (1998-2000).

Werk

Boot bracht vele wetenschappelijke publicaties uit op het terrein van financiële intermediatie en corporate finance: bijvoorbeeld over de toegevoegde waarde van relatiegeoriënteerd bankieren (zie de papers over 'relationship banking'[2][3], de regulering en toekomst van de financiële sector[4][5][6], maar ook over corporate governance-vraagstukken (zie De ontwortelde onderneming: Ondernemingen overleverd aan financiers?[7]). Het dossier rondom de zogenaamde woekerpolissen heeft Boot in werking gezet met zijn rapport uit 1995 dat hiervoor de kathalysator was.[8] Hij publiceerde in toonaangevende internationale wetenschappelijke tijdschriften zoals The American Economic Review, de Journal of Finance, en de Review of Financial Studies. In 2016 presenteerde de WRR onder zijn leiding als hoofdauteur het rapport Samenleving en financiële sector in evenwicht aan de regering, waarin een pleidooi tot reducering van de kwetsbaarheid van de samenleving ten opzichte van de financiële sector centraal staat.[9]

Hij schrijft geregeld voor verschillende Nederlandse en buitenlandse tijdschriften, treedt op als deskundige in actualiteitenrubrieken op radio en televisie, maar ook bijvoorbeeld in de documentaires Zandkastelen uit 2002 van regisseur Alexander Oey over de gevaren van het wereldwijde financiële systeem en Het filosofisch kwintet, over de onafhankelijkheid van de financiële sector (Human, 24 juni 2016). Hij is voorts featured in de TV documentaire Roepende in de woestijn (De Magie van Wetenschap, Human).

Arnoud Boot is sinds 2014 erelid van de Koninklijke Vereniging voor de Staatshuishoudkunde (KVS). In 1998 ontving hij de Limperg Penning als erkenning van zijn bijdrages in bedrijfseconomie, en in 2011 ontving hij de Pierson Penning voor zijn bijdrages aan de economische wetenschappen.

  • (nl) Universiteit van Amsterdam, Biografie
  • (en) Universiteit van Amsterdam, CV
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.