Arie Ringnalda

Arie Ringnalda (Oudshoorn, 2 juli, 1895 - Hannover-Mühlenberg, 5 april 1945) was een Nederlands predikant en verzetsstrijder. In de Tweede Wereldoorlog werd hij geëxecuteerd in het Aussenkommando Hannover te Mühlenberg, een satellietkamp van concentratiekamp Neuengamme.

Biografie

Ringnalda werd geboren in een predikantengezin: zijn vader was Ds. Dirk Ringnalda (1867-1942) gehuwd met Dirkje van Oostveen. Ds. Arie Ringnalda was gereformeerd predikant in Gramsbergen en Soerabaja, en werkte later in Ermelo als geestelijk verzorger van de Stichting ‘Veldwijk’. Hij was gehuwd met Arnolda Looijen.

In Ermelo zette hij zich tijdens de Duitse bezetting in voor Joodse onderduikers, en zijn zonen Dirk en Lodewijk deden aan spionage voor de Engelsen. Bij een Duitse inval werden spionagegegevens ontdekt en Arie Ringnalda en zijn zoon Dirk werden opgepakt, terwijl Lodewijk wist te ontkomen. Dirk werd al in de gevangenis ziek en werd opgenomen in het ziekenhuis van ‘Veldwijk’, waar hij ze hem tot de bevrijding ziek hielden. Arie Ringnalda werden gevangen gezet in het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, van 6 maart tot 15 maart 1945. In de laatste trein van 15 maart 1945 werd hij met ongeveer 170 andere mannen gedeporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme, en vandaar in een kleinere groep naar het satellietkamp Hannover-Mühlenberg. Hij was samen met ongeveer 50 man in de ziekenbarak achtergebleven toen de Duitsers vluchtten voor de oprukkende Amerikanen uit het westen. Later kwamen de Duitsers terug, en vermoordden iedereen die in het kamp was achtergebleven. Dat was één dag voor de bevrijding van het kamp door de Amerikanen.

In december 1945 zijn de slachtoffers van de massa-executie herbegraven op de Stadtfriedhof an der Seelhorst in Hannover.

Literatuur

  • Ds. D. Ringnalda Jr. Burger van het eeuwig Koninkrijk: ter nagedachtenis van Ds. A. Ringnalda, boek
  • Peter Yska. De arrestatie van Dominee Arie Ringnalda in 1945.. Van ’t Erf van Ermel, nr. 71 (juni 2014)
  • Arie Ringnalda. Oorlogsgravenstichting.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.