Heggenrankbij

De Heggenrankbij (Andrena florea) is een bij uit het geslacht van de zandbijen (Andrena).

Heggenrankbij
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Onderorde:Apocrita
Familie:Apidae (Bijen en hommels)
Geslacht:Andrena (Zandbijen)
Soort
Andrena florea
Fabricius, 1793
Afbeeldingen Heggenrankbij op Wikimedia Commons
Portaal    Biologie
Insecten

Uiterlijk

De heggenrankbij heeft een bruinbehaarde kop en borststuk. Het achterlichaam is op de voorkant van het tweede segment wat rossig van tint. De bij is gemiddeld van grootte, de vrouwtjes zijn 12-13 millimeter en de mannetjes een fractie kleiner en iets fijner gebouwd.

Voedselplant

De enige drachtplant voor de soort is de tweehuizige heggenrank en deze dient zowel voor stuifmeel als nectar. De nectar wordt gewonnen op de vrouwelijke exemplaren, het stuifmeel op de mannelijke.

Nesten

De soort nestelt solitair of in kleine groepen in gegraven nesten gewoonlijk gemaakt in een vrij harde bodemsoort. De hoofdingang van het nest is slechts een paar centimeter diep. De soort kent geen parasiet die het nest bezoekt.

Vliegtijd

De soort vliegt van mei tot en met augustus, wanneer de heggenrank bloeit. De hoofdvliegtijd van de vrouwelijke exemplaren is eind juni, die van de mannelijke begin juni. De soort is dan algemeen te vinden op de heggenrank. Een uitzondering zijn de duingebieden waar de soort ondanks het voorkomen van de heggenrank zeer spaarzaam voorkomt. Mogelijk heeft dit te maken met de nestkeuze voor een grondsoort die steviger is dan de zandduinen.

Voorkomen

De soort komt verspreid over Europa voor. De bij komt vrij zeldzaam voor in Nederland en Belgiƫ. De populaties in de lage landen zijn stabiel en bevinden zich op droge schrale gronden alsook langs bosranden, in tuinen en spaarzaam in duingebieden.

  • Kaarten met waarnemingen:
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.