Amsterdamsevaart

De Amsterdamsevaart of Amsterdamse Vaart is een straat in Haarlem. De straat begint nabij de Amsterdamse Poort waar de Gedempte Herensingel overgaat in de Gedempte Oostersingelgracht. De straat loopt ten noorden van de Amsterdamse buurt (Van Zeggelenbuurt en Potgieterbuurt) en na de Prins Bernhardlaan langs Parkwijk en Zuiderpolder, parallel met de Spoorlijn Amsterdam - Haarlem met station Haarlem Spaarnwoude. Op de brug over de Liede, de gemeentegrens met Haarlemmerliede en Spaarnwoude, gaat de straat over in de Haarlemmerstraatweg. De straat maakt onderdeel uit van de rijksweg N200.

Amsterdamsevaart
Geografische informatie
Locatie      Haarlem
StadsdeelHaarlem-Oost
BeginAmsterdamse Poort
EindLiede
Postcode2032 EA-EK, 2033 AA
Algemene informatie
Aangelegd in1631
Naam sinds1632
Openbaar vervoerbuslijn 80

Geschiedenis

De geschiedenis van de straat gaat terug naar 1631 toen men begon met het graven van de Haarlemmertrekvaart. De vaart werd in een vrijwel rechte lijn gegraven tussen de Haarlemmerpoort in Amsterdam en de Amsterdamse Poort in Haarlem ten behoeve van de in 1632 ingestelde geregelde trekschuitdienst naar Amsterdam. Naast de vaart liep een jaagpad dat in 1762 werd verhard en verbreed waarna de Haarlemmerweg ontstond, in Halfweg de Haarlemmerstraatweg geheten en in Haarlem bleef de naam Amsterdamsevaart.

Joodse begraafplaats

In 1839 werd de eerste spoorlijn van Nederland geopend en het (voorlopige) station Haarlem verscheen op de plek waar tegenwoordig de Hoofdwerkplaats Haarlem van NedTrain zich bevindt, destijds net buiten de stadspoort gelegen. In 1904 verscheen aan de noordzijde in zijligging de Tramlijn Amsterdam - Haarlem - Zandvoort. In 1957 werd de tram vervangen door buslijn 80 (sinds 1999 van Connexxion) die hier tegenwoordig nog steeds rijdt echter niet meer tussen de Amsterdamse Poort en de Prins Bernhardlaan. Sinds 25 augustus 2019 rijdt tussen de Amsterdamse Poort en de Prins Bernhardlaan spitslijn 244.

In de jaren zeventig werd het resterende deel van de vaart gedempt om het autoverkeer ruim baan te geven.

Sinds 1877 is er een joodse begraafplaats aan de Amsterdamsevaart.

Toekomst

Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Uitleg: informatie is verouderd

Tot voor kort had de straat 3 rijstroken stadinwaarts en 2 staduitwaarts en daarnaast nog een ventweg met fietspad. Inmiddels zijn de drie stroken met instemming van de raad al versmald tot twee stroken met plantenbakken zonder struiken. Er bestaan plannen voor de bouw van een fly-over waarbij het doorgaande verkeer kan worden verwezen naar de Oude Weg of de Schoterbrug waardoor de verkeersdrukte op de Amsterdamsevaart verminderd. Hierbij kan de straat dan worden versmald en kan het water mogelijk terug in de vaart komen. Dit is reeds opgenomen in het bestemmingsplan evenals mogelijke extra woningbouw.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.