Amoerpanter

De amoerpanter of amoerluipaard (Panthera pardus orientalis) is de meest noordoostelijk voorkomende ondersoort van de luipaard. Deze ondersoort is ook bekend onder de namen Siberische luipaard of Verre-Oostelijke luipaard.

Amoerpanter
IUCN-status: Kritiek[1] (2008)
Amoerpanter in de dierentuin van de Amerikaanse stad Philadelphia
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Felidae (Katachtigen)
Geslacht:Panthera (Panterkatten)
Soort:Panthera pardus (Luipaard)
Ondersoort
Panthera pardus orientalis
(Schlegel, 1857)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Amoerpanter op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

De amoerpanter leeft in het gebergte Sichote-Alin (vooral in de regio rond Chasanmeer in het uiterste zuiden) in de Russische kraj Primorski in het zuiden van het Russische Verre Oosten en in het bergachtige noorden van Noord-Korea.

De ondersoort is bijna uitgestorven; bij een telling in 2007 bleek dat zich nog 25 tot 34 exemplaren in het wild bevinden, waarvan slechts 6 vrouwtjes (een 7e werd gedood door een Russische jager in april 2007). Om te kunnen overleven zijn echter ten minste 66 tot 100 wilde exemplaren vereist.[2] Begin 2015 werd hun aantal in het wild op 65 geschat.[3]

Door de vernietiging van zijn leefomgeving als gevolg van toenemende menselijke invloeden, de voortgaande bonthandel en trofeejagers is de ondersoort sterk in aantal gedaald en momenteel een van de meest bedreigde kattensoorten op aarde.

De amoerpanter kan wel drie meter omhoog springen en horizontaal wel twee keer zijn eigen lengte springen.

Amoerluipaard in de dierentuin van de Amerikaanse stad Pittsburgh
Zie de categorie Panthera pardus orientalis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.