Ambigram

Een ambigram is schrift dat op meer manieren gezien kan worden. Het kan normaal en ondersteboven dezelfde of een andere tekst opleveren. Er zijn twaalf soorten ambigrammen, waaronder de volgende twee. Het vaakst komt het rotatietype voor, een woord dat precies hetzelfde blijft als men het 180 graden draait, bijvoorbeeld het Nederlandse woord "nou". Ook is er het reflectietype, dat in spiegelbeeld gelezen kan worden, bijvoorbeeld het Nederlandse woord "TOT".

Een animatie van een ambigram van het woord "ambigram", dat identiek blijft wanneer het 180° wordt gedraaid

Ambigrammen zijn in het populaire boek Het Bernini Mysterie van de Amerikaanse schrijver Dan Brown een belangrijk thema. De voorbeelden in dit boek zijn ondersteboven gelijk aan wanneer men ze normaal leest. Op de website van de Amerikaanse grafisch ontwerper en ambigramkunstenaar John Langdon[1] is een aantal ambigrammen te vinden, onder andere die uit Het Bernini Mysterie.

Over het algemeen zijn er geen vaste methodes om een ambigram te maken, maar er bestaan stapsgewijze tutorials.[2] Daarnaast zijn er sinds 1996 verscheidene Ambigram Generators verschenen. De meeste werken volgens het principe van de Ambimatic, een generator gemaakt door David Holst in 1996. Deze gebruikt een collectie van 676 letters, waar elke mogelijke combinatie van letters is uitgewerkt. Daarmee kan je simpele zogenaamde 1:1 ambigrammen maken. De meeste van deze websites zijn door de jaren heen verdwenen. Ambigram fonts die bewaard konden worden zijn op makeambigrams.com te vinden[3]. In 2005 heeft de website flipscript.com een tweede methode ontwikkeld die gebruik maakt van een database van meer dan 5000 curves om complexere ambigrammen te maken.[4]

Galerij

Zie de categorie Ambigrams van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.