Allert Meijer

Allert Meijer (Groningen, gedoopt 19 november 1654 - december 1722/januari 1723)[1] was een Nederlandse schrijnwerker en stadsbouwmeester van Groningen.

Preekstoel naar een ontwerp van Allert Meijer met houtsnijwerk van Jan de Rijk

Leven en werk

Toren van de Der Aa-kerk

Meijer heeft als schrijnwerker, samen met de beeldsnijder Jan de Rijk, eind 17e eeuw en begin 18e eeuw veel van het kerkmeubilair in de diverse Groninger kerken ontworpen en gemaakt. Zij maakten onder meer preekstoelen, heren- kerkvoogden- en drostenbanken en orgelkassen. De meeste kassen van de door Arp Schnitger in Groningen gebouwde orgels zijn van de hand van Meijer.[1] De Hamburgse orgelbouwer Schnitger werkte veelal samen met lokale kunstenaars en Meijer en De Rijk beschikten over de nodige contacten met de regeringselites in Stad en Ommelanden.[2] Ook voor de Menkemaborg in Uithuizen ontwierp en maakte het duo waarschijnlijk vijf schoorsteenmantels met houtsnijwerk.[3]

Voor het provinciehuis (Groningen) maakte Meijer de houten wangewelven, de kastenwanden en de schouw in de zogenaamde gedeputeerdenkamer.[3] Als stadsbouwmeester van Groningen was Meijer verantwoordelijk voor de herbouw van de in 1710 ingestorte toren van de Groningse Der Aa-kerk. Hij wijzigde het ontwerp, gemaakt door een Amsterdamse meester-timmerman, waarschijnlijk is de lantaarnbekroning van de toren ook zijn idee.[4]

Meijer trouwde op 22 juni 1682 in Groningen met Trijntien Maens. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren. Hij hertrouwde op 10 mei 1695 met de uit Jukwerd afkomstige weduwe Annechien Coerts. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren.

Literatuur

  • Veldman, Freerk J. Allert Meijer en Jan de Rijk (1981) uitg. Stichting Oude Groninger kerken, Groningen
  • Veldman, Freerk J. Allert Meijer, schrijnwerker/stadsbouwmeester - Jan de Rijk, beeldhouwer: een tentoonstelling rond schoorsteenmantels en kerkmeubilair omstreeks 1700 in Stad en Lande (1978) uitg. Groninger Museum, Groningen (herschreven door Lieke Veldman-Planten)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.