Alfons van Bourbon (1941-1956)

Alfons Christiaan Teresa Ángel Franciscus van Asísi en alle Heiligen van Bourbon en Bourbon-Sicilië (Rome, 3 oktober 1941 - Estoril, 29 maart 1956) was een infante van Spanje uit het huis Bourbon.

Alfons in 1950

Hij was de jongste zoon van Juan de Borbón, graaf van Barcelona, en Maria de las Mercedes van Bourbon-Sicilië, achterkleindochter van Ferdinand II der Beide Siciliën. Koning Alfons XIII van Spanje was zijn grootvader en de koning van Spanje Juan Carlos I was zijn oudere broer.

Alfons, die in zijn gezin Alfonsito werd genoemd - om hem te onderscheiden van andere Alfonsen in de koninklijke familie - groeide op in Lausanne en Estoril. In 1950 vertrok hij - op uitnodiging van generaal Franco - met zijn oudere broer naar Spanje om daar te studeren. Beiden gingen naar de militaire academie in Zaragoza.

Alfons overleed op veertienjarige leeftijd aan de gevolgen van een schotwond. Hoe die wond ontstaan is, is altijd onopgehelderd gebleven. Volgens een officieel communiqué van de Spaanse ambassade in Portugal was het volgende gebeurd:

Terwijl Zijne Koninklijke Hoogheid, de infante Alfonso, bezig was een kleine revolver schoon te maken, samen met zijn broer, ging er plotseling een schot af, dat zijn voorhoofd raakte en binnen twee minuten zorgde voor zijn dood. Het ongeluk vond plaats om 20.30 uur, nadat de prins de Heilige Mis voor Witte Donderdag had bijgewoond, waar hij de Heilige Communie ontving:[1]

Vrij snel waren er geruchten dat niet Alfons maar zijn broer Juan Carlos het pistool expres had afgevuurd, niet wetende dat het geladen was. Alfons' zuster Pilar van Bourbon verklaarde later dat in werkelijkheid Alfons per ongeluk Juan Carlos' arm had aangeraakt, toen hij de deur opende van het vertrek waarin zijn broer zich bevond, waarop het noodlottige schot volgde.[2]

Alfons werd begraven in Cascais. In 1992 vond zijn herbegrafenis plaats in het Pantheon van de Prinsen in het Escorial.

Noten

  1. Geciteerd in Paul Preston, Juan Carlos: Steering Spain from Dictatorship to Democracy (New York: W.W. Norton, 2004), 101.
  2. aldaar, 102
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.