Adriaan Raemdonck

Adriaan Raemdonck (Pepingen, 16 oktober 1945) is een Vlaamse galeriehouder. Hij stichtte op 5 december 1968 Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen.

Adriaan Raemdonck
Algemene informatie
GeborenPepingen, Pajottenland, 16 oktober 1945
LandBelgië
BeroepGaleriehouder
Bekend vanGalerie De Zwarte Panter
Websitehttp://www.dezwartepanter.com/

Biografie

Jeugd

Adriaan Raemdonck werd geboren te Pepingen, het Pajottenland in Brabant in 1945. Eerst studeerde hij aan het Sint-Lukasinstituut te Brussel van 1962 tot 1964, en vervolgens aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen in de afdeling Schilderkunst (van 1966 tot 1970). Tijdens zijn studentenjaren aan de Academie liep hij stage bij Pol Degueldre, decorbouwer bij de toenmalige Belgische Radio en Televisie. Hij stelde in die periode meermaals tentoon, o.a. in het kasteel van Gaasbeek in 1966.

Carrière als galerist

Na zijn schildersopleiding in 1970 stopte hij met schilderen om zich volledig te kunnen inzetten als galerist. Op 5 december 1968 stichtte Adriaan zijn Galerie De Zwarte Panter. Het initiatief van Adriaan Raemdonck om een tentoonstellingsruimte voor zijn vrienden aan de academie op te richten, krijgt zijn vorm in een huurpand in de Wisselstraat 2 in Antwerpen. Hiermee wordt de kiem gelegd voor de tot op vandaag oudste, nog actieve galerie voor hedendaagse kunst in Vlaanderen en de op een na oudste galerie van België.

Vanaf 2 oktober 1970 zouden de ambities zich verder ontplooien in een gebouw dat eigendom is van het toenmalige Antwerpse C.O.O. en huidige OCMW: een historische site met middeleeuwse kapel, midden in de historische binnenstad van Antwerpen (Hoogstraat 70-72). Dit zal de plaats worden waar het brede culturele veld - beeldende kunstenaars, muzikanten, schrijvers, curatoren, journalisten, verzamelaars, kunstliefhebbers,… - elkaar treft en waar er onvoorziene kruisbestuivingen ontspringen.

In 1970 startte Adriaan Raemdonck - met Herbert Binneweg, Roger Vandaele (Panter Pers) en Roger Van Akelijen (Panter Print) – al een ets- en zeefdrukatelier, die vanaf 1975 onder leiding stond van Roger Vandaele (Later Roger Vandaele Editie). Het resultaat is een reeks van meer dan 200 zeefdrukaffiches en bijna 120 bibliofiele edities, waarmee Galerie De Zwarte Panter zich ook profileert als een alternatieve en experimentele uitgeverij.

In de schoot van de galerie werd in 1983 de vzw “Vrienden van de Zwarte Panter” opgericht waarvan hij stichter-beheerder is naast voorzitter Jan Van Broekhoven, ter ondersteuning van culturele nevenactiviteiten. Naast de tentoonstellingen werden immers ook concerten gehouden en undergroundfilms geprojecteerd, dichtbundels en publicaties voorgesteld, en bibliofiele uitgaven verzorgd.

Als voorzitter van de FEAGA (Federation of European Art Galleries Association) trekt Raemdonck via overleg zijn zienswijze verder over Europa. Kunst is voor hem geen luxeproduct maar een democratisch basisrecht voor iedereen.

Zijn 50-jarig jubileum als galeriehouder gaat niet onopgemerkt voorbij. Op 11 juli 2018 krijgt hij het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. De Vlaamse Regering huldigt hiermee personen die verdienstelijk zijn geweest ten aanzien van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest of die, vanwege hun uitzonderlijke talenten, hebben bijgedragen tot het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen.[1] Hij komt aan bod in het radioprogramma Touché van Friedl' Lesage[2] en in het TV-programma Winteruur van Wim Helsen [3], en er is een grote overzichtstentoonstelling "Schilders & schrijvers : vijftig jaar galerie De Zwarte Panter in druk" in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Persoonlijk

Adriaan Raemdonck is de levenspartner van Frieda Van Dun (Weelde, 1951). Frans Heirbaut (Sinaai, 1948) maakte in 2013 een beeld van Adriaan Raemdonck en hond Fleur, opgesteld in Galerie De Zwarte Panter.

Referenties

  • Adriaan Raemdonck en Marie-Thérèse Van Rillaer. Driemaal panter in druk, Antwerpen 1986. Amsterdam, Vlaams cultureel centrum de Brakke Grond; Antwerpen, Archief en museum voor het Vlaamse cultuurleven en Antwerpen, vzw Vrienden van De Zwarte Panter, 1986.
  • Adriaan Raemdonck en Patricia Peeters: Een kwarteeuw galerij: de Zwarte Panter. Forbo-Krommenie N.V., Artoleum en vzw Vrienden van De Zwarte Panter, 1994.
  • Raemdonck, Adriaan. (BUP, beroepsvereniging van galeries in moderne en hedendaagse kunst) Rol en betekenis van galeries en kunsthandel. Gent, Lineart, 2007.
  • Pas, Johan. Een andere avant-garde: documenten uit het archief van Galerie De Zwarte Panter (1968-2008). Tielt, Lannoo, 2008.
  • Ed. Van Duyse, Dirk. Schilders & schrijvers : vijftig jaar galerie De Zwarte Panter in druk, 1968-2018. Antwerpen, Vrienden van De Zwarte Panter, 2018.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.