Abdij van Seckau

De abdij van Seckau is een benedictijner abdij in Seckau in Stiermarken, Oostenrijk.

Abdij van Seckau

Abtei Seckau

Land Oostenrijk
RegioStiermarken
PlaatsSeckau
Coördinaten47° 16 NB, 14° 47 OL
ReligieChristendom
StromingKatholicisme
KloosterordeBenedictijnen

Portaal    Religie

De oorsprong van deze abdij is een in de 12de eeuw gesticht augustijner klooster. De romaanse kerk dateert uit deze periode. De eerste abt was Ildephons Schobe (1887–1908). De huidige abt is John Fragner.

In de 19de eeuw kende de abdij een periode van verval.

In de 19de eeuw namen Benedictijnen uit de abdij van Beuron hun intrek in de kloostergebouwen,[1] nadat zij moesten vertrekken uit Duitsland vanwege de Kulturkampf. Het klooster werd vervolgens verheven tot abdij.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de Gestapo beslag op de gebouwen en werden de monniken verdreven. Ze keerden in 1945 weer terug in hun klooster.

Architectuur

De kerk ligt centraal tussen de conventsgebouwen en heeft een westgevel met twee klokkentorens. Er hangen acht luidklokken in de torens, de zwaarste (Anunciata) weegt ruim 4560 kg. De kloosterkerk is gewijd aan Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming en is verheven tot basiliek. De stijl is neoromaans, waarbij veel soberheid werd gerespecteerd. De conventsgebouwen werden opgetrokken door Bernhard de Silvo en zijn in een zuivere barokstijl afgewerkt.

Mausoleum

In het klooster zijn verschillende leden van de keizerlijke familie bijgezet in het zogenaamde Habsburger Mausoleum.

  • Karel II van Oostenrijk
  • Catharina Renata van Oostenrijk
  • Gregoria Maximiliana van Oostenrijk
  • Maximiliaan Ernst van Oostenrijk

Website

Zie de categorie Abdij van Seckau van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.