Aart Zeeman

Aart Zeeman (Huizen, 17 november 1956) is een Nederlands journalist en televisiepresentator.

Aart Zeeman in 1988

Leven en werk

In 1980 begint hij als verslaggever bij de toenmalige NCRV-rubriek Hier en Nu. In 1986 wordt hij onderscheiden met de Conservation Merit van het Wereld Natuur Fonds voor zijn programma's op het gebied van het milieu. Zijn reportage over bootvluchtelingen die Cuba ontvluchten, levert hem in 1994 de Zilveren Nimph op bij het internationale televisiefestival van Monte Carlo. In 1996 staat hij aan de basis van de actualiteitenrubriek Netwerk die samen met KRO- en AVRO-collega’s wordt opgericht.

Zeeman houdt zich vooral bezig met verslaggeving over rampgebieden, brandhaarden en andere verre oorden. Zo heeft hij een groot aantal reportages op z'n naam staan over het uiteenvallen van het voormalig Oostblok, crisisgebieden in Afrika, de slepende oorlog op de Balkan en de strijd tegen Al Qaida in Irak en Afghanistan. In Nederland is hij een van de eersten die de verborgen camera als journalistiek middel inzet om maatschappelijke misstanden aan de kaak te stellen.

Eind 2007 tilt hij met een aantal collega's en hulpverleners de onafhankelijke zender Radio Darfur van de grond. Sinds 2009 verzorgt die vanuit Hilversum via de korte golf dagelijkse nieuwsuitzendingen voor, door en over Darfuri. Hij is schrijver van het pamflet ‘Tot zover Darfur’, over hoe de toenemende jacht op de kijkcijfers het aanbod bij de actualiteitenrubrieken verschraalt.

In 2009 wint hij de journalistieke onderscheiding De Tegel voor zijn reportageserie ‘Vrouwen vechten voor embryoselectie’.

Op 15 juli 2009 verscheen hij voor het laatst als presentator van Netwerk.

Op 15 november 2009 nam hij na een dienstverband van bijna dertig jaar ontslag als verslaggever bij Netwerk en journalist bij de NCRV. Vanaf september 2010 was hij een van de vier verslaggevers van het KRO-programma Brandpunt, met Fons de Poel, Sven Kockelmann en Wouter Kurpershoek.

In 2014 wint hij "De Loep", de journalistieke onderscheiding van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) voor een reportage-serie over de zogeheten Bulgarenfraude.

De reportage 'De slag om Mosul' die cameraman Harry van de Westelaken en hij maken met en over oorlogsfotograaf Eddy van Wessel wordt in 2017 onderscheiden met de journalistieke onderscheiding 'De Tegel' voor het beste camerawerk.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.