< Save Our Future Today, a SOFT revolution < Afval
Save Our Future Today, a SOFT revolution
  1. Groenten-, Fruit- en Tuinresten
  2. Papier en Karton
  3. Glas
  4. Plastic en andere kunststoffen
  5. Textiel
  6. Metaal
  7. Water
  8. (Klein) Chemisch Afval
  9. Gevaarlijk Afval
  10. Huishoudelijke apparaten en overig afval
  11. Afvalverwerking
  12. Naar een Sociaal Ecologische Balans
  13. Toetsopdrachten

Het grootste deel (ongeveer de helft) van ons afval bestaat uit Groenten-, Fruit- en Tuinafval, resten die composteerbaar zijn. Het gescheiden houden van GFT scheelt dus een enorme berg wat niet bij de rest van het afval terecht komt en het zijn waardevolle grondstoffen die met het verdwijnen van de schillenboer jarenlang verloren zijn geraakt.

  • Gooi GFT afval niet in de grijze, maar in de (meestal) groene container.
  • Zet een bakje op het aanrecht of gebruik een kleine pedaalemmer om het GFT-afval in te verzamelen. Dagelijks (wegens stank en beestjes) leeg je die in de container of op de composthoop. Zie je op tegen het schoonmaken dan zijn er voor in de container bioplastic zakken te koop die ook composteerbaar zijn. Het is niet bekend of er ook zakken in een kleiner formaat verkrijgbaar zijn, maar in de natuurvoedselwinkels zijn steeds meer producten verpakt in bioplastic zakken die je zou kunnen (her)gebruiken.
  • Als je een tuin hebt overweeg dan een composthoop op te zetten. Je kan ook een compostvat kopen bij tuincentra. Sommige gemeenten vestrekken een compostvat, van hergebruikte kunststof, gratis in bruikleen (o.a. Rotterdam) of tegen een gereduceerd tarief. Met een beetje hulp verandert Moeder Natuur GFT-afval in een belangrijke grondstof voor tuin of plantenbak. Gratis en voor niks. Het zelf omzetten van GFT-afval in compost scheelt veel (vervuilend) vervoer. Afval (>reiniging, >composteringsbedrijf, >groothandel, >tuincentrum/winkel) >tuinaarde. Als je biologisch eet komt ook nog eens dat 'schone' afval weer in je eigen tuin.
  • Verwijder niet al het tuinafval uit je tuin. Afgevallen takken, boomblad, dennennaalden, stronken hebben ook een functie. Kijk rond in de natuur. Veel paddestoelen groeien op dood hout en boomblad zorgt voor een warme winterdeken. Maar dat lees je allemaal in de Leer jezelf ecologisch tuinieren.
  • Lees ook in Wikipedia meer over GFT.
Wel in de GFT-bak Besparing
Maaltijdresten. Gooi een rest niet meteen weg, bewaar het in de koelkast tot de volgende dag. Zie in het kookboek 'Koken met resten'.
Fruitresten.
(Aardappel)Schillen.
Biologisch fruit kan je, door het ontbreken van (chemische) spuitresten met de schil eten. Dat is ook gezonder omdat de meeste vitamine net onder de schil zit. Ook biologische aardappelen kun je, na goed nat afborstelen, met de schil koken (waarna eventueel afpellen) en eten.
Eischalen. Stamp ze fijn en strooi het gruis tussen kalkminnende planten.
Brood. Behalve aan de vogels voeren kan je het ook voor veel recepten gebruiken.
Thee- en koffie.
(filterzakjes)
Gebruik losse thee (veel goedkoper) in een thee-ei of schenk het uit de kan door een theezeefje. Koffie kan je ook op veel manieren zetten zonder gebruik van filters of (nog erger) pads. De prut is een uitstekend ontvettingmiddel. Doorspoelen schuurt je afvoerputje schoon en het werkt als geurvreter. Zeer vuile, vette handen (garage) krijg je schoon met koffiedik.
Doppen van pinda's en noten. Notendoppen kunnen goed als bodembedekkers gebruikt worden tegen overheersende wortels van onkruid. De notenschillen bevatten soms echter resten van insecticiden, maar natuurlijk eet je biologische noten.
Bloemen.
Planten.
Veel bloemen worden met bestrijdings- en andere middelen gekweekt. Ook het gebruik van kassen draagt niet bij tot een duurzaam milieubeheer. Beter is een veldboeket plukken of een biologische kweker te zoeken. Restjes van snijbloemen mogen ook op de composthoop.
Gras. Als je regelmatig maait kan je (kort) gras gewoon laten liggen (meststof). Geen lang gras laten liggen want dan verstikt je veldje.
Stro. Op plekken waar je geen gras (meer) wilt kan je een dikke stromatras leggen. Het gras verstikt dan en wordt vanzelf een prima (moes)tuin. Op die stromatras groeien overigens prima pompoenen, courgettes e.d. die dan lekker droog voor het oprapen liggen.
Klein snoeihout.
Houtsnippers.
Prima grondstof voor de compost(hoop). Het brengt lucht in de hoop die bij veel compact GFT (gras) zou kunnen verstikken. Compostering duurt langer, maar dan gooi je het gewoon elke keer op de nieuwe hoop. Versnipperd (er zijn kleine tuinuitvoeringen van een versnipperaar) kan je het gebruiken voor natuurlijke tuinpaadjes of als bodembedekker. Lucifers bevatten ook vaak chemicaliën, dus niet in de GFT.
Boomblad. Haal afgevallen boomblad niet allemaal weg uit je border. Alleen als het over de planten ligt. Het werkt als winterisolatie en meststof.
Dennennaalden. Dennennaalden tussen aardbeien geven een lekkere smaak, (kalk)bemesting en bescherming tegen vorst.
Klei. Verontreinigde grond (met metalen of olie) mag natuurlijk niet in de GFTbak!
Mest van klein huisdier.
(kattenbakkorrels alleen met milieukeur)
Kattebakvulling wordt doorgaans van kleikorrels gemaakt, maar is niet goed composteerbaar (evenals klei), daarom mogen deze niet in de GFTbak. De klei kan daarbij ook van verontreinigd slib gemaakt zijn. Drollen die je eruit schept mogen wel. Gebruik je houtkorrels dan mag je de inhoud wel in de groene bak legen.
Bioplastic. Bioplastic wordt gemaakt uit natuurlijke producten, zoals aardappelzetmeel of maïs, danwel uit cellulose. Bioplastic uit maïs is de meest gangbare, al lijden deze onder de opkomende druk op maïsverbouw voor bio-benzine. Bioplastic is composteerbaar. Wel neemt de composteerbaarheid sterk af naarmate men de plastics ook wenst te bedrukken, omdat niet alle in te zetten inkten biologisch afbreekbaar zijn. Bioplastic wordt in Nederland onder andere gebruikt voor zakken voor in de gft-bak en plantenpotjes die je met pot en al kunt planten. Deze potjes verteren op den duur.
Mest.
Botjes (van bijv. kip en spareribs)
NIET in de GFT-bak Besparing
Groot snoeihout.
Boomstronken.
Van grote stukken boomstam kan je leuke tuinobjecten maken. In Leer jezelf ecologisch tuinieren vind je meer daarover.
Oud papier. Oud papier moet apart verzameld worden.
Plastic. Plastic verteert niet.
Haren. Moet bij restafval.
This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.