Zwarte Woud

Het Zwarte Woud (Duits: Schwarzwald) is een dichtbebost gebied en middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland, gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg, aan de Rijn en aan de Franse grens.

Zwarte Woud
Hoogste puntFeldberg (1493 m)
Lengte160 km
Breedte30-60 km
LocatieBaden-Württemberg
TypeMiddelgebergte
Foto's
Typisch landschap
Portaal    Aardwetenschappen

Geografie

Het is het grootste middelgebergte in Duitsland. Geologisch is het verwant aan de Vogezen, die aan de Franse kant van de Rijn liggen. De hoogste top van het Zwarte Woud is de Feldberg met een hoogte van 1493 meter boven NAP.

Het Zwarte Woud is het grootste bosgebied in Duitsland en bestaat hoofdzakelijk uit dennen- en sparrenbomen. Het Zwarte Woud staat bekend als een van de populairste toeristenbestemmingen in Duitsland. Een klein deeltje in het noorden wordt beschermd als Nationaal Park Schwarzwald.

De Romeinen noemden het dichtbeboste gebergte met zijn kenmerkende donkere naaldbomen Silva Nigra - "het Zwarte of Donkere Woud of ondoordringbare woud", dat voor hen onheilspellend en bijna ondoordringbaar was. Het Duitse woord Schwarzwald werd voor de eerste keer in een document van het Zwitserse klooster St. Gallen uit het jaar 868 gebruikt.

Een bekende autoroute is de Schwarzwald-Hochstraße, B 500 en de Uhrenstraße. Het Zwarte Woud is wereldwijd bekend om de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Plaatsen

Meren

Er zijn diverse meren in het Zwarte Woud:

Lijst van de hoogste toppen

Trivia

  • De Schwarzwalder kersentaart is een bekende taart die zijn naam ontleent aan het Zwarte Woud, alhoewel hij waarschijnlijk niet in het Zwarte Woud "uitgevonden" is. In Nederland wordt deze taart doorgaans Schwarzwalder Kirsch Torte genoemd. In België noemt men hem Zwarte Woudtaart.
  • Ook de koekoeksklok is er uitgevonden. Hieraan zijn in het gebied diverse musea gewijd en de klokken zijn er ook volop te koop.
  • De Duitse benaming Schwarzwald is als Hollands Schwarzwald de naam van een streek bij Rijssen.
  • Vroeger zaten er in de omgeving van Schwarzwald veel kermis- en draaiorgelbouwers.
Zie de categorie Black Forest van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.