Zuurstofdoorlatendheid

Zuurstofdoorlaatbaarheid is een getal dat staat voor het overdraagbaarheidsvermogen van een contactlens om zuurstof het oog te laten bereiken. Bij zachte contactlenzen wordt dat meestal uitgedrukt als Dk/t. De waarde Dk/t is samengesteld uit drie verschillende variabelen, namelijk D, k en t. D staat voor Diffusiviteit (cm²/sec of mm²/sec), en geeft aan hoeveel zuurstof per seconde door het materiaal beweegt. k staat voor de oplosbaarheid (ml O2/ml van het materiaal × mm Hg), en geeft aan hoeveel zuurstof het materiaal bevat. t staat voor de dikte van de lens.

De vroegste modellen van zachte contactlenzen op basis van hydrogel-materiaal hadden een zuurstofdoorlatendheid van ongeveer 6-8 Dk/t. Polymacon, het materiaal dat in de eerste hydrogel-contactlenzen in sommige landen in de jaren zestig werd gebruikt en in 1971 door de FDA in de Verenigde Staten werd goedgekeurd, heeft een Dk/t van 9.

Tegenwoordig variëren typische waarden van zuurstofdoorlaatbaarheid voor contactlenzen met hydrogel van 25 tot 50. Nelfilcon A heeft bijvoorbeeld een Dk/t-waarde van 26 en de Omafilcon A heeft een Dk/t van 25.

Veel contactlenzen worden tegenwoordig gemaakt van siliconen hydrogel, dat een veel hogere zuurstofdoorlaatbaarheid heeft. De Dk-waarde van Lotrafilcon B en Comfilcon A, twee siliconenhydrogels, is bijvoorbeeld respectievelijk 110 en 128. Deze waarden zijn meer dan tweemaal de waarden van zuurstofdoorlatendheid voor hydrogelmaterialen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.