Zestigers (Nederlandse literatuur)

Met de Zestigers wordt een literaire beweging in Nederland uit de jaren zestig aangeduid. Na de vrije opvattingen van de literaire beweging de Vijftigers, predikten zij een nieuwe realisme. De belangrijkste vertegenwoordigers hadden zich geschaard rond het tijdschrift Gard Sivik en De Nieuwe Stijl en het Amsterdamse tijdschrift Barbarber.

Literaire beweging

De Vijftigers en de Cobra streefde naar vrijheid. Esthetische conventies en traditionele lyriek diende te wijken voor de persoonlijk expressie. In de poëzie werd gestreefd naar vernieuwing door taalexperiment, waarin de spontane creativiteit voorgesteld werd.

Hierin tegen kwamen de Zestigers met een neorealistische stroming, waarin de realiteit als vorm van kunst werd gepresenteerd. Zij waren fel gekant tegen de 'verbale experimenteerkunst van de Vijftigers'.[1] Beeldspraak en de persoonlijke gevoelens van de kunstenaar werden afgewezen. Verwant met het Amerikaanse popart zocht men zijn inspiratie in de werkelijkheid, en vond dit bijvoorbeeld in reclameteksten.

Deze literaire Avant-garde beweging was in zijn tijd invloedrijk, maar is later juist bekritiseerd als "geperverteerd door commercie."[2]

Vertegenwoordigers

De belangrijkste vertegenwoordigers van de Zestigers zijn enrezijds Armando, Hans Verhagen, Cor Vaandrager en Hans Sleutelaar[3][4] rond de tijdschriften Gard Sivik en de De Nieuwe Stijl.

Anderzijds worden K. Schippers en J. Bernlef rond het Amsterdamse tijdschrift Barbarber ook tot de Zestigers gerekend. Hun motto was:

"(...) de overtuiging dat alles materiaal voor poëzie kon zijn, de tendens dat materiaal meer voor zichzelf te laten spreken, de eigen persoonlijkheid en problematiek zo weinig mogelijk of in ieder geval zo indirect mogelijk op de voorgrond te laten treden.[5]"

Tegelijk bestreden de redacteuren van Barbarber tegen hun eigen theorievorming, en presenteerde zich ook als "een uit de hand gelopen grap."[6]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.