Zandpoort

Natuurbrug de Zandpoort is een ecoduct dat gepland is over de Zandvoortselaan in de duinen tussen de bebouwde kom van Zandvoort en Bentveld in de provincie Noord-Holland.

Zandpoort
Algemene gegevens
LocatieZandvoort
Coördinaten52° 22 NB, 4° 34 OL
OverspantN201 (Zandvoortselaan) en fietspad Oude Trambaan
Bouw
Opening2013
Architectuur
Typeecoduct

Portaal    Verkeer & Vervoer

Het ecoduct verbindt het 3800 hectare grote Nationaal Park Zuid-Kennemerland met de Amsterdamse Waterleidingduinen (3400 hectare). Er zijn al sinds 2003 serieuze plannen om hier een ecoduct aan te leggen[1]. Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen worden alleen van elkaar gescheiden door de Zandvoortselaan en de lintbebouwing langs deze weg. Tussen de kernen van Zandvoort en Bentveld is er maar over een korte lengte bebouwing aan één zijde van de weg. Dit is ter hoogte van voormalig partycentrum ‘De Manege’. Op dit punt is de onderlinge afstand tussen de bebouwing ook het grootst, zodat er zo min mogelijk bebouwing gesloopt hoeft te worden voor een eventuele ecologische verbinding. In 2003 heeft de Provincie Noord-Holland voormalig partycentrum De Manege opgekocht en zodoende is er voldoende ruimte ontstaan om een ecoduct te realiseren op die locatie.

Opzet van het ecoduct

Natuurbrug de Zandpoort bestaat in feite uit twee ecoducten met een noord-zuid ligging. Het noordelijke ecoduct overbrugt de Oude Trambaan, op dit moment in gebruik als een fietspad. Het zuidelijke ecoduct overbrugt de Zandvoortselaan (N201) en twee parallelle fietspaden. Tussen de twee ecoducten zit zo’n 60 meter. Het noordelijke ecoduct heeft een breedte van 50 meter en een overspanning van 15,8 meter (Vista 2008). Dit ecoduct kent geen recreatief medegebruik. Het zuidelijke ecoduct heeft een breedte van 60 meter en een overspanning van 33,5 meter (Vista 2008). Bij dit ecoduct is wel recreatief medegebruik van toepassing. Voor de recreatieve functie van het ecoduct is een strook van 10 meter breed gereserveerd en voor de ecologische functie van het ecoduct is een strook van 50 meter breed gereserveerd[2].

Controverses tijdens de planfase

Het recreatieve medegebruik heeft bij de planningsfase van dit ecoduct voor de nodige controverses gezorgd. In eerste instantie was er een nieuw fietspad gepland van het ecoduct naar het zuiden door de Amsterdamse Waterleidingduinen grotendeels over een bestaande dienstweg van Waternet. De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn nu nog uitsluitend een wandelgebied. Onder gebruikers van de Amsterdamse Waterleidingduinen bestond de angst dat zo'n fietspad door het gebied ervoor zou zorgen dat fietsers ook de andere paden zouden gaan gebruiken om te fietsen en zodoende de rust verstoren. Daarom is er een klankbordgroep ingesteld met daarin een vertegenwoordiging van de gebruikers van de Amsterdamse Waterleidingduinen, van de gebruikers van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, van de diverse gebiedsbeheerders, van diverse natuurbeschermingsorganisaties, van een vereniging voor (langeafstands)wandelaars, van de fietsersbond en van andere direct betrokken partijen zoals Nieuw Unicum en de Kennemer Golf en Country Club.

Planning

De financiering van het ecoduct is door bijdragen van de verschillende gebiedsbeheerders, door subsidiëring van de Provincie Noord-Holland en door een subsidie uit het EFRO-fonds nagenoeg rond. Er wordt nog gewerkt aan het definitieve ontwerp en verwacht wordt dat men eind 2011 kan beginnen met de bouw. In 2013 moet het ecoduct klaar zijn en in 2015 moet het ecoduct volledig functioneren.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.