Yahgan

Het Yahganvolk (ook Yamana of Tequenica genoemd) woonde in het ijzige Vuurland en ze werden ook wel Kano-indianen genoemd omdat ze veel tijd doorbrachten op zee. Ze namen zelfs hun vuren mee. Deze vuren gaf Vuurland zijn naam, toen de Spaanse zeevaarder Ferdinand Magellaan in november 1520 dit gebied aandeed en in de mist talloze vuren zag branden.

Yahgan (Yamana)
Inboorlingen van Vuurland groeten de Beagle, het schip van Charles Darwin, in 1832
VerspreidingVuurland ( Argentinië en  Chili)
TaalSpaans, Yaghan
Portaal    Landen & Volken

De vuren waren van levensbelang voor de Yahgans. Ze waren naakt op een cape van zeehonden- of ottervel na. Ook smeerden ze zich in met dierenvet om zich te beschermen tegen uitdroging en onderkoeling. Ze leefden grotendeels van de zee en aten veel vis en mosselen, die door de vrouwen werden opgedoken. Kleding had geen enkele nut in het koude water, dierenvet wel. Toen ze later van de preutse zendelingen kleren moesten gaan dragen, werden de Yahgans ziek, omdat de kleren vies en nat werden in dat klimaat.

Ze geloofden niet in een bepaalde schepper, wel in geesten en hadden ook hun eigen rituelen. Zo moesten moeders na de geboorte van hun kind, samen met de baby een bad nemen in het zeewater, waardoor het kind sterker zou worden.

Vrouwen hadden een groot aandeel in het overleven van de stam. Ze waren vaak forser gebouwd dan de mannen en doken naar voedsel, zorgden voor de kinderen en roeiden en repareerden de kano’s. De mannen maakten de kano’s.

Eeuwenlang hebben deze Indianen de kou getrotseerd met minimale middelen om zich te verwarmen. Toen er goud en grasland voor schapen werd gevonden door de blanke kolonisten dolven zij samen met hun buurvolkeren de Alakaluf en de vooral op de guanaco jagende Ona het onderspit doordat daarbij Europese ziektes meekwamen. De schapenboeren loofden zelfs geld uit voor elk indianenhoofd, om de inheemse bevolking uit te moorden.

Toch was niet iedereen zo tegen de indianen. De Britse zendeling Thomas Bridges heeft een woordenboek aangelegd van de Yahgantaal en heeft zo 32 000 woorden en begrippen van de vergetelheid gered, voor het volk zelf verdween.

Zie de categorie Yamana van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.