Woonruimteverdeling

Woonruimteverdeling in Nederland is een stelsel van regels om huurwoningen te verdelen. Dergelijke regels zijn nodig als de vraag groter is dan het aanbod, terwijl de huurprijzen zijn gereguleerd. Dit betreft woningen met een huurprijs onder de huurprijsliberalisatiegrens van € 710,68 per maand (2018), woningen met een hogere huur vallen onder de vrije sector.

Woningcorporaties en gemeenten spreken regels af over de wijze waarop de vrijkomende huurwoningen worden verdeeld. De regels kunnen per gemeente verschillen. Sommige gemeenten en corporaties stellen tientallen gedetailleerde regels, andere een paar hoofdlijnen, en soms is er geen enkele regel, maar worden de vrijkomende woningen verloot.

In de meeste gevallen moet men zich eerst inschrijven om voor een woning in aanmerking te komen. Vaak zijn aan die inschrijving kosten verbonden - soms jaarlijks, soms eenmalig. De kosten lopen van geval tot geval uiteen.

Veel woningcorporaties publiceren hun regels en het "actuele aanbod" van woningen via internet. Soms doet men dat individueel (per corporatie apart), vaak gebeurt het in gemeenschappelijk verband. Zo zijn er verschillende woonruimteverdeelregio's zoals Thuisinlimburg, Klik voor Wonen (Breda), De Woningzoeker (Zwolle), Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Amsterdam, Almere, Gooi en Vechtstreek, Haarlem, Drechtsteden en Rotterdam

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.