Nieuw Circus (Gent)

Het Nieuw Circus, ook Wintercircus genoemd, is een voormalig wintercircus en hippodroom gelegen in de Belgische stad Gent, dat gevestigd was in een heden nog bestaand gebouw nabij de Sint-Pietersnieuwstraat. Het wordt begrensd door de Lammerstraat, Platteberg en Korianderstraat en kwam op het terrein van de vroegere katoenfabriek van den Kerckhove die in 1878 was afgebrand.[1]

Het circus nabij de Lammerstraat. Foto genomen voor de brand van 1920.

Deze evenementenhal was de opvolger en tot 1914 de grote concurrent van het houten circus De Drie Sleutels of de Hippodroom dat in 1879 werd gebouwd in de Sint-Amandstraat. Het zorgde voor een harde concurrentiestrijd, maar had tot gevolg dat de meest vermaarde attracties naar Gent afzakten. Vandaar dat men ook sprak van de ouden en nieuwen cirk.

Multifunctioneel

Het gebouw werd opgericht in 1894 in opdracht van de Cercle Equestre Gantois, naar plannen van architect Emile De Weerdt. In 1920 werd het verwoest door een brand; enkel de voorgevel bleef behouden. In 1923 werd het naar het ontwerp van architect Jules Pascal Ledoux opnieuw opgebouwd en bood plaats aan 3.400 personen. Het wintercircus werd niet alleen gebruikt als circus maar ook voor revues, variétéprogramma's en filmvoorstellingen. Na de laatste circusvoorstelling (1944) sloot de Nouveau Cirque definitief zijn deuren.

De eerste versie van gebouw had 41 loges en 4 grotere VIP-loges. De gegoede burgerij ging binnen langs de Sint-Pietersnieuwstraat en het gewone volk langs de Lammerstraat. Na de voltooiing van het tweede gebouw was de toegang - voor iedereen - aan de Lammerstraat.

Vanaf 1947 werd de ruimte gebruikt als garage door de familie Mahy, die in België ook bekend was om haar ruime collectie oldtimers. In 1978 werd de garage gesloten, terwijl de familie Mahy het circus nog enkele decennia gebruikte als parkeergarage voor haar collectie oude wagens.[2]. Een deel van de collectie werd later overgebracht naar Autoworld in Brussel, een ander deel naar het museum Mahymobiles in Leuze-en-Hainaut. De nog bestaande voorgevel aan de Lammerstraat dateert van 1958, met op het gelijkvloers de toenmalige ingang tot de autoshowroom en daarboven een woongelegenheid.

In Vlaanderen werd de zaal bekend tijdens het programma Man Bijt Hond. Binnen het circus deed Woestijnvis opnamen waarbij een enorm grote stoelendans werd georganiseerd. In 2009 werd de locatie gebruikt voor de fototentoonstelling van Stephan Vanfleteren[3].


Wintercircus Gent - Betonneren nieuwe funderingsplaat onder middenpiste (07/09/2018)

Nieuwe bestemming

Het circus zal in de toekomst een nieuwe bestemming krijgen binnen het gebied van De Waalse Krook, waar nu reeds de nieuwe bibliotheek de Krook werd gerealiseerd. De renovatie van het Wintercircus werd in eerste fase toegewezen aan Rotterdamse architecten- en plannersbureau Atelier Kempe Thill. Volgens de oorspronkelijk planning zouden de werken starten in 2016 en in 2018 moeten beëindigd zijn. Intussen is de opdracht voor het uitvoeringsdossier toegekend aan architectenbureaus Baro en Sumproject en het studiebureau VK Engineering. De eerste fase van de uitvoering werd toegekend aan de THV Furnibo-Persyn, startte in mei 2017 en is intussen afgerond. De werken voor de 2e fase starten normaal gezien na bouwverlof 2019. Het einde van de volledige werken wordt voorzien tegen 2022.

Tegen 2022 wordt het Wintercircus een nieuwe Gentse ontmoetingsplek. Rond het middenplein komt een hub voor technologiebedrijven, start-ups en scale-ups. Eronder een rockzaal voor 500 muziekliefhebbers. De vroegere scène wordt omgevormd tot auditorium en in de voormalige paardenstallen zal er vergaderd kunnen worden. De terrasbar biedt een mooi uitzicht op de Gentse skyline. Ook evenementen, café, restaurant en foyer zijn voorzien. [4][5]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.