Wimbledon (tennistoernooi)

"The Wimbledon Championships",[1] populair bekend als "Wimbledon", is de benaming van het oudste tennistoernooi ter wereld. "Wimbledon" is een van de vier grandslamtoernooien, en wordt beschouwd als het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Het is tevens het grootste grastennistoernooi en een van de weinige tennistoernooien die spelers verplichten witte kleding te dragen.[2][3]

Wimbledon Championships
Officiële naamThe Championships, Wimbledon
Stad, landLonden, Verenigd Koninkrijk
LocatieCentre Court
Centercourt15.000 zitplaatsen
AuspiciënITF
CategorieGrand slam
Deelnemers128 enkel / 64 dubbel
OndergrondGras, buiten
PeriodeJuni, juli
Jaargangenvanaf 1877
ProfielProfiel op de ITF-site
Websitewww.wimbledon.org
Grandslamtoernooien
Portaal    Tennis

Het jaarlijks terugkerende grandslamtoernooi, dat voor het eerst in 1877 werd gespeeld, wordt gehouden op de All England Lawn Tennis and Croquet Club in de Londense buitenwijk Wimbledon. Wimbledon wordt, evenals de drie andere grandslamtoernooien, georganiseerd onder auspiciën van de International Tennis Federation. Aan het hoofdtoernooi doen 128 enkelspelers en 64 dubbelspelkoppels per geslacht mee. Ook zijn er 48 m/v-koppels in het gemengd dubbelspeltoernooi.

Geschiedenis

De eerste Wimbledon (amateur)tenniskampioenschappen, gehouden in 1877, waren een geheel Engelse aangelegenheid. Het evenement heette toen de Lawn Tennis Championships en werd georganiseerd door de All England Lawn Tennis and Croquet Club. Er deden alleen heren mee. Het toernooi werd gewonnen door Spencer Gore. In 1884 werden toernooien voor dames en voor herendubbelspel toegevoegd. De eerste winnaar van het vrouwenenkelspel was Maud Watson.

Rond de eeuwwisseling (1900) had Wimbledon zich ontwikkeld tot een populair en volwaardig internationaal toernooi. In 1922 verhuisde het toernooi van Worple Road naar Church Road waar een nieuw tenniscomplex voor 14.000 toeschouwers was gebouwd, wat de groei en populariteit van het toernooi geweldig heeft bevorderd. (Coördinaten: 51° 26 3 NB, 00° 12 50 WL)

De Amerikaanse May Sutton was in 1905 de eerste niet-Britse kampioene. Twee jaar later presteerde de Australiër Norman Brookes hetzelfde bij de mannen. Van 1937 tot en met 2012 was er geen Britse winnaar meer geweest bij de mannen, en sinds 1977 is dit ook niet meer bij de vrouwen gebeurd. Het meisjestoernooi werd wel in 1984 en 2008 gewonnen door de Britten. Andy Murray won bij de mannen in 2013, 77 jaar na de laatste Britse winnaar Fred Perry in 1936.

In 2007 werd het Hawk-Eyesysteem ingevoerd op het Centre Court en het Court No. 1, en sinds 2009 ook op Court No. 2.

Op 17 mei 2009 werd een lang gepland verschuifbaar dak gepresenteerd door middel van demowedstrijden tussen (oud-)spelers Andre Agassi, Steffi Graf, Kim Clijsters en Tim Henman. Op 29 juni 2009 werd het gesloten om Dinara Safina en Amélie Mauresmo hun wedstrijd te laten afronden. Tien jaar later, in 2019 werd eenzelfde dak gebouwd bij Court no. 1

In 2009 werd ook een nieuw Court No. 2 geopend. Daar kunnen nu 4000 mensen in. Het oude Court Number Two ("Het kerkhof van de kampioenen") werd hernoemd naar Court No. 3 dat op zijn beurt werd verbouwd en in 2011 heropend.

Al jaren is Wimbledon het omvangrijkste tennistoernooi op gras ter wereld met het hoogste prestige en prijzengeld: in 2014 een recordbedrag van £ 25 miljoen. Bovendien geeft het Britse karakter het Wimbledon-toernooi een apart tintje, zoals de strenge regel dat alle spelers in het wit gekleed moeten zijn. Verder heeft Wimbledon een eigen systeem voor de plaatsing van spelers. Het Wimbledon-plaatsingssysteem bij de mannen is gedeeltelijk gebaseerd op de ATP-ranglijsten, waarbij de prestaties op gras van het afgelopen jaar dubbel tellen.

In 2012 organiseerde Londen de Olympische Zomerspelen. Voor het onderdeel tennis werden de banen van Wimbledon gebruikt. Tijdens dit toernooi speelden spelers in de landskleuren en ging het verplichte wit niet op.

Op 1 april 2020 werd het toernooi van dat jaar afgelast wegens de coronapandemie. Dit was de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat het toernooi werd afgelast.[4] De organisatie van het toernooi had zich na de SARS-uitbraak van 2003 verzekerd voor de gevolgen van een pandemie, waardoor ze een grote uitkering van de verzekeringsmaatschappij kregen, zodat ze geen verlies leden door de afgelasting van het toernooi.[5]

De trofeeën

Kenmerken

Tijdstip

Het toernooi wordt gehouden eind juni/begin juli en duurt twee weken. Bij het enkelspel doen 128 mannen en 128 vrouwen mee, waardoor een speler/speelster zeven wedstrijden moet winnen om het toernooi te winnen. Wimbledon bestaat uit gescheiden toernooien voor mannen, vrouwen en dubbelspel (mannen, vrouwen en gemengd), die simultaan gehouden worden. Daarnaast worden er toernooien gespeeld voor junioren, senioren en rolstoeltennissers.

Het toernooi start elk jaar op de maandag vijf weken voor de eerste maandag in augustus (dus de maandag tussen 27 juni en 3 juli). Tot 2015 was dit een week eerder, maar omdat het grasseizoen is verlengd, is het toernooi een week later geplaatst.

Op de eerste zondag tijdens het toernooi (Middle Sunday) wordt traditioneel niet gespeeld, tenzij het programma, bijvoorbeeld door overvloedige regenval, zodanig is uitgelopen dat dit wel nodig is. Dit is tot op heden maar vier keer het geval geweest: in 1991,1997, 2004 en 2016.[6] In deze jaren was er heel veel regen gevallen tijdens de eerste week, waardoor er die week maar weinig gespeeld werd. In 2016 werd er weliswaar wel gespeeld op het Centre Court omdat dit overdekt kon worden, maar desondanks was het dat jaar wel nodig om op de eerste zondag te spelen, omdat er op de buitenbanen haast niet gespeeld werd door de vele regen met als gevolg dat veel partijen op die banen niet gespeeld konden worden. Deze partijen werden op Middle Sunday alsnog gespeeld om deze achterstand weg te werken.

Locatie

De belangrijkste partijen worden gespeeld op het Centre Court en anders op het Court No. 1 en Court No. 2.

Protocol

De beker (voor de kampioen bij de mannen) en de schaal (voor de kampioen bij de vrouwen) wordt elk jaar met hetzelfde ceremonieel uitgereikt door de hertog van Kent, de president van de All England Lawn Tennis and Croquet Club.

Vroeger was het gebruikelijk om bij het verlaten van het Centre Court een kniebuiging te maken voor de Royal Box (de koninklijke loge). Nu gebeurt dat alleen nog als er daadwerkelijk koninklijke vertegenwoordigers aanwezig zijn.

Groen en paars zijn de traditionele Wimbledonkleuren. De verplichting dat de spelers overwegend wit dragen, was de reden waarom Andre Agassi een aantal jaren weigerde te spelen.

Prijzengeld

Wimbledon was het laatste grandslamtoernooi dat het prijzengeld tussen de mannen en vrouwen gelijktrok. Op de US Open gebeurde dit al in 1973. De Australian Open volgde in 2001, Roland Garros en Wimbledon in 2007. Beide winnaars streken één miljoen euro op. Sommigen protesteerden daartegen, omdat mannen om drie gewonnen sets spelen en zo veel langer op de baan staan.

Weetjes

  • De meest succesvolle spelers op Wimbledon zijn Roger Federer, die het toernooi achtmaal won, en Martina Navrátilová, die het damesenkelspel negenmaal op haar naam schreef.
  • Op een van de speeldagen mag de schooljeugd gratis naar een wedstrijd komen kijken.
  • Sinds 1924 moest je per brief een verzoek naar de organisatie sturen om als toeschouwer kaartjes te krijgen. Vanaf 2020 kon dit ook online.[7], maar in dat jaar ging het toernooi niet door.
  • 2007 was het jaar van de meeste regenonderbrekingen: de teller stond op 143. In het verleden moest het toernooi daardoor drie keer worden verlengd. Zo'n verlenging was in 2007 echter niet nodig.
  • Tijdens het toernooi van 2010 werd de langste tenniswedstrijd in de geschiedenis gespeeld; John Isner en Nicolas Mahut stonden 11 uur en 5 minuten op de baan. Isner won (6-4, 3-6, 6-7(7), 7-6(3) en 70-68). Om in de toekomst zulke extreem lange partijen te voorkomen, is sinds 2019 ook in de beslissende set een tiebreak voorgeschreven. Dit gebeurt dan bij een stand van 12–12. Voor het eerst deed dit zich voor op woensdag 10 juli 2019, tijdens de derderondepartij van het gemengd dubbelspel tussen Siegemund/Sitak en Dabrowski/Pavić – het Duits/Nieuw-Zeelands koppel won. Vervolgens gebeurde het ook in de mannenfinale op zondag 14 juli 2019 tussen Novak Đoković en Roger Federer. De tiebreak, en daarmee dus de wedstrijd en de titel, werd gewonnen door Đoković. Dit was tevens de langste finale ooit op Wimbledon (4 uur 57 minuten).[8]
  • Voor het Centre Court, Court No. 1, Court No. 2, Court No. 3, Court no. 12 en Court no. 18 wordt het Hawk-Eyesysteem gebruikt om te bepalen of een bal in of uit geslagen is. Op de andere banen wordt het oudere cyclopssysteem toegepast.
  • Het oude Court No. 2, werd ook wel The Grave Yard ofwel "Het Kerkhof der Kampioenen" genoemd, aangezien geplaatste spelers op deze baan vaak het onderspit moesten delven tegen mindere spelers.
  • In 2019 werd afgeweken van het gebruikelijke speelschema van het finaleweekeinde. Omdat de mannendubbelspelfinale op zaterdag erg lang duurde, moest de vrouwendubbelspelfinale (die normaal gesproken daarna gespeeld wordt) worden verplaatst naar de zondag. Als gevolg hiervan moest ook de finale van het gemengd dubbelspel worden verplaatst – terwijl die normaal gesproken als laatste wordt gespeeld op het Centre Court, werd deze in plaats daarvan tegelijk met de finale van het mannenenkelspel gespeeld op Court No. 1. Zodoende kon de uitgestelde vrouwendubbelspelfinale na de mannenfinale worden afgewerkt op het Centre Court.

Winnaars

Prestaties van eigen bodem

Belgische successen

Namens België haalde enkel Justine Henin de enkelspelfinale (in 2001 en 2006), maar verloor die beide keren. In het dubbelspel won Kim Clijsters met haar Japanse partner Ai Sugiyama in 2003 en Josane Sigart met haar Franse partner Doris Metaxa in 1932. In 2013 speelde Kirsten Flipkens de halve finale. Bij de mannen speelden enkel Paul de Borman (in 1904) en Xavier Malisse (in 2002) ooit een halve finale. Een finaleplaats werd nog nooit behaald bij de mannen.

Bij de junioren werden al vele titels gewonnen: bij de meisjes in het enkelspel Kirsten Flipkens (2003), Nancy Feber (1993), Christiane Mercelis (1949) en Geneviève Domken (1947). Bij de jongens in het dubbelspel in 2000 met Dominique Coene en Kristof Vliegen en in 1998 met Olivier Rochus samen met de Zwitser Roger Federer, de latere nummer 1 van de wereld. Bij de meisjes wonnen in het dubbelspel Elke Clijsters met Barbora Strýcová in 2000 en Laurence Courtois en Nancy Feber in 1993.

Nederlandse successen

Wimbledon heeft voor Nederland tot nu toe één kampioen opgeleverd: Richard Krajicek in 1996. Hij versloeg in de finale de Amerikaan MaliVai Washington. Betty Stöve was in 1977 verliezend finaliste tegen de Britse Virginia Wade en Tom Okker speelde in 1978 de halve finale.

Het dubbelspel is wel succesvol geweest voor Nederlanders: Betty Stöve won in 1972 met Billie Jean King de finale van het vrouwen dubbelspel en in 1978 en 1981 met Frew McMillan de gemengd dubbelfinale, en in 1998 wonnen Jacco Eltingh en Paul Haarhuis de finale van het heren dubbeltoernooi.

Bij de junioren won Thiemo de Bakker in 2006 het toernooi. Fenny ten Bosch (1952), Judith Salomé (1967) en Brenda Schultz (1988) wonnen het juniorentoernooi voor meisjes.

De ingang van het museum

Tennismuseum

Sinds 12 april 2006 beschikt Wimbledon over een tennismuseum: het Wimbledon Lawn Tennis Museum, waarin onder andere kleding en rackets te zien zijn van beroemde spelers, en waar men via aanraakschermen historische archiefbeelden en wedstrijden kan oproepen. Ook is er aandacht voor de ontwikkeling van het tennis en is er een filmzaal met een scherm van 200 graden, waardoor men zich midden in het Centre Court waant. Het museum is elke dag geopend.

Tennistoernooien

ITF-toernooien (mannen en vrouwen)

Grand slam:Australian Open · Roland Garros · Wimbledon · US Open
Landenteams:Davis Cup · Fed Cup · Hopman Cup

ATP-toernooien (mannen)ATP-seizoen 2020

Officieus WK:ATP Finals
International finale:Next Generation ATP Finals
Teams:ATP Cup · Laver Cup
ATP 1000:Indian Wells · Miami · Monte Carlo · Madrid · Rome · Toronto · Cincinnati · Shanghai · Parijs
ATP 500:Rotterdam · Rio de Janeiro · Acapulco · Dubai · Barcelona · Halle · Londen · Hamburg · Washington · Peking · Tokio · Wenen · Bazel
ATP 250:Doha · Adelaide · Auckland · Poona · Montpellier · Córdoba · Uniondale · Buenos Aires · Delray Beach · Marseille · Santiago · Marrakesh · Houston · Boedapest · München · Estoril · Nice · Genève · Rosmalen · Stuttgart · Eastbourne · Mallorca · Newport · Båstad · Umag · Gstaad · Kitzbühel · Atlanta · Cabo San Lucas · Winston-Salem · Metz · Sint-Petersburg · Sofia · Zhuhai · Chengdu · Stockholm · Moskou · Antwerpen

WTA-toernooien (vrouwen)WTA-seizoen 2020

Officieus WK:WTA Finals
B-kampioenschap:WTA Elite Trophy
Premier Mandatory:Indian Wells · Miami · Madrid · Peking
Premier Five:Doha ·Rome · Montreal · Cincinnati · Wuhan
Premier:Brisbane · Adelaide · Sint-Petersburg · Dubai · Charleston · Stuttgart · Berlijn · Eastbourne · San Jose · Zhengzhou · Tokio (Pan Pacific) · Moskou
International:Shenzhen · Auckland · Hobart · Hua Hin · Boedapest · Acapulco · Lyon · Monterrey · Bogota · Praag · Marrakesh · Neurenberg · Straatsburg · Nottingham · Rosmalen · Birmingham · Bad Homburg · Lausanne · Jūrmala · Palermo · Washington · Albany · Japan Open · Quebec · Nanchang · Guangzhou · Seoel · Tianjin · Hongkong · Linz · Luxemburg

Voormalige toernooien mannen

ATP:Amersfoort · Amsterdam · Ancona · Antalya · Athene · Bangkok · Belgrado · Berlijn · Bermuda · Birmingham Indoor · Boekarest · Bogota · Bologna · Bolzano · Bombay · Boston · Bordeaux · Bournemouth · Brasilia · Brighton · Brisbane · Brisbane Indoor · Brussel Indoor · Brussel Outdoor · Búzios · Chicago · Dallas · Düsseldorf · Florence · Guarujá · Hilversum · Ho Chi Minhstad · Hongkong · Istanboel · Itaparica · Jakarta · Johannesburg · Keulen · Kopenhagen · Kuala Lumpur Indoor · Kuala Lumpur · Las Vegas · Linz · Londen Indoor · Long Island · Los Angeles · Maceió · Madrid (voormalig) · Manchester · Memphis · Meran · Metz · Milaan · Montevideo · New Haven · Nottingham · Oahu · Osaka · Ostrava · Palermo · Philadelphia · Pinehurst · Porto · Pörtschach · Praag · Quito · San José · San Marino · São Paulo · Schenectady · Scottsdale · Seoel · Shenzhen · Singapore · Sopot · Stuttgart Indoor · Sydney · Sydney Indoor · Taipei · Tasjkent · Tampa · Tampa Outdoor · Tel Aviv · Tokio Indoor · Toronto Indoor · Toulouse · Valencia · Warschau · Wellington · Zagreb · Zaragoza
Landenteams: World Team Cup

Voormalige toernooien vrouwen

WTA:Adelaide · Aix-en-Provence · Albuquerque · Amelia Island · Anning · Antwerpen · Arcachon · Athene · Bad Gastein · Bahia · Bakoe · Bali · Bangalore · Bangkok · Barcelona · Båstad · Bayonne · Bazel · Biel/Bienne · Boekarest · Bol · Bombay · Boston · Bournemouth · Bratislava · Brighton · Brussel · Buenos Aires · Caïro · Calcutta · Cali · Californië · Canberra · Cardiff · Carlsbad · Casablanca · Cesena · Chicago · Chichester · Dalian · Dallas · Denver · dubbelspel · Essen · Estoril · Fez · Florianópolis · Florida · Forest Hills · Genève · Gold Coast · Gstaad · Haiderabad · Hamburg · Hannover · Hasselt · Hawaï · Hilversum · Houston · Indianapolis (US clay courts) · Indianapolis (Virginia Slims) · Istanboel · Jakarta · Kansas · Katowice · Kitzbühel · Knokke-Heist · Kopenhagen · Kuala Lumpur · Leipzig · Limoges · Lissabon · Little Rock · Los Angeles · Luik · Luzern · Mahwah · Majorca · Makarska · Marco Island · Marbella · Melbourne · Memphis · Milaan · Modena · Montpellier · Moskou Open · Nagoya · Nanjing · Nashville · New Haven · New Jersey · New Orleans · New York · Newport (VK) · Newport (VS) · Newport Beach · Nice · Nichirei · Ningbo · Oeiras · Osaka (indoor) · Oslo · Palm Springs · Parijs · Parijs Clarins · Pattaya · Pennsylvania · Philadelphia · Phoenix · Ponte Vedra Beach · Poona · Porto · Portorož · Rabat · Rio de Janeiro · Salt Lake City · San Antonio · San Diego · San Juan · San Marino · São Paulo · Sapporo · Sarasota · Schenectady · Scottsdale · Singapore · Sofia · Sopot · South Carolina · South Orange · Stockholm · Surabaya · Suzhou · Sydney · Taipei · Taiwan · Tampa · Tarente · Tampa · Tasjkent · The Bronx · Tokio (Borden Classic) · Tokio (Gunze Classic) · Tokio (Lion's Cup) · Tournament of Champions · Toyota · Tulsa · US Hardcourt · US Indoor · Vancouver · Viña del Mar · Waregem · Warschau · Wellington · Worcester · Zürich
Zie de categorie Wimbledon Championships van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.