Wilhelm Gustloff

Wilhelm Gustloff (Schwerin, 30 januari 1895 - Davos, 4 februari 1936) was een nationaalsocialist en leider ("Landesgruppenleiter") van de NSDAP-Auslandsorganisation in Zwitserland.

Gustloff beëindigde zijn lagere middelbare studies en volgde daarna een opleiding tot bankkoopman. Hij had een zwakke gezondheid, chronische longproblemen en ontstekingen aan zijn strottenhoofd. Om deze redenen hoefde hij tijdens de Eerste Wereldoorlog geen dienst te doen. In 1917 verhuisde hij naar Davos, om daar van zijn longproblemen te genezen. In 1921 werd hij lid van de Deutschvölkischer Schutz- und Trutzbund, en in 1929 sloot hij zich bij NSDAP aan. Vanaf 1932 was hij 'Landesgruppenleiter' van de NSDAP/AO in Zwitserland. Hij slaagde erin om in vier jaar tijd meer dan 5000 NSDAP-leden in Zwitserland te werven. Van de organisatie gingen verschillende antisemitische publicaties uit.

Op 4 februari 1936 werd hij door zijn vroegere studiegenoot David Frankfurter, zoon van een rabbijn, met vier kogels uit een revolver neergeschoten en overleed hij aan de verwondingen. Kort daarop werd hij door de nazi's tot "nationale martelaar" uitgeroepen. In 1937 werd het nieuwste en grootse passagiersschip van de nationaalsocialistische organisatie Kraft durch Freude, dat oorspronkelijk "Adolf Hitler" gedoopt zou moeten worden, door Hitler zelf "Wilhelm Gustloff" gedoopt. Ook de Wilhelm-Gustloff-Stiftung werd naar hem genoemd.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.