Wieg

Een wieg (of wiegje) is een bed voor een pasgeboren kind. Zodra een baby de neiging vertoont zich op te richten dient er worden overgestapt naar een ander type bed, zoals een ledikant[1]. Kenmerkend voor een wieg is, dat zij overhuifd is met een hemel, meestal gemaakt van een zeer fijne stof. Tegenwoordig worden veel wiegen verkocht zonder hemeltje.

Een wieg

Een eenvoudig wiegje wordt ook wel krib of kribbe genoemd, naar analogie van het verhaal van de geboorte van Jezus.

Veiligheidseisen

Een ouderwetse wieg

Vroeger werden baby's in een wieg gelegd zonder dat er al te kritisch gekeken werd naar de veiligheid daarvan. Daarom wordt het aangeraden bij het gebruik van een verouderde wieg om te kijken of het nog voldoet aan de huidige veiligheidsstandaarden. De volgende criteria dienen in acht genomen te worden bij elke wieg:

  • Er dienen geen scherpe randen aan de wieg te zitten of giftige verf gebruikt zijn
  • Er moet zijdelingse ventilatie mogelijk zijn en de spijlen dienen tussen de 4,5 en 6,5 cm van elkaar af te staan
  • De wieg hoort stabiel te staan, het wordt daarom afgeraden om een schommelwieg te gebruiken zonder supervisie In het gebruik dient er nog de volgende kanttekeningen in acht genomen te worden:
  • Het wordt afgeraden om overbodige attributen in het wiegje te leggen (kussens e.d.)
  • Wissel naar een groter bed zodra de baby zich begint op te richten
  • Voor tweelingen is het veiliger om ieder een eigen wieg te hebben Tot een baby zich probeert op te richten en gaat draaien is een wieg een veilige slaapplek voor een baby (3 tot 6 maanden). Daarna ontstaat de kans dat zij met zijn gezicht tegen de zijwanden komt te liggen waardoor verstikkingsgevaar ontstaat. Een veilige wieg is een wieg met spijlen of een waarvan de zijkant een open structuur heeft. Een wieg met grote openingen tussen de spijlen, moet worden bekleed met luchtdoorlatende stof - om beknelling te voorkomen. Als de zijwanden geheel of gedeeltelijk zijn voorzien van spijlen, dient de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 centimeter te zijn.
Matras en beddengoed

Het matrasje moet strak in de wieg passen, om te voorkomen dat het kind hiertussen vast komt te zitten, tevens de hoeslakens en deken moeten strak om het matras passen. Bij het dekengebruik is het belangrijkst dat het kind niet te warm wordt toegedekt. Het wordt afgeraden gebruik te maken van een niet ademende molton. Als er een zeiltje gebruikt wordt, dan dient deze alleen opgedekt te worden tot onder de schouders van het kind. Ondanks het gebruik van een ademende molton mag een kind toch niet op de buik slapen. Er doen hardnekkige verhalen de rondte over gebruikte matrassen die giftige gassen produceren die kunnen leiden tot SIDS. Dit blijkt op ondeugdelijk onderzoek te berusten. Het wordt wel aangeraden om reinheid in acht te nemen bij het overnemen van een matras.

Afmetingen

Een veilige wieg is minimaal 27,5 cm diep. Het matras meet meestal 40cm bij 80 cm of 40 cm bij 90 cm. Afwijkende maten en vormen komen ook voor.

Trouwjurk

Vroeger werd de bekleding van een wieg vaak gemaakt van de stof van de trouwjurk van de moeder van de baby.

Gezegden

Met wieg wordt ook wel de geboorteplaats van iemand aangeduid: Mijn wieg stond in Arnhem. Wieg staat ook voor het begin van het leven: Van de wieg tot het graf.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.