Welvaartsverdeling

De welvaartsverdeling is een vergelijking van de rijkdom van verschillende leden of groepen binnen een samenleving. Het geeft inzicht in de economische ongelijkheid of economische heterogeniteit van een maatschappij.

Wereldverdeling van rijkdom, BBP en bevolking per regio in het jaar 2000. Gegevens verkregen uit het UNU-WIDER-rapport over de wereldwijde verdeling van het gezinsvermogen: persbericht. De wereldwijde verdeling van de welvaart van huishoudens. 5 december 2006. Door James B. Davies, Susanna Sandstrom, Anthony Shorrocks en Edward N. Wolff. Tabellen bij het 2006-rapport (inclusief Gini-coëfficiënten voor 229 landen). UNU-breder.

De verdeling van rijkdom verschilt van de inkomensverdeling doordat het kijkt naar de economische verdeling van eigendom van de activa in een samenleving, in plaats van naar het huidige inkomen van leden van die samenleving. Volgens de International Association for Research in Income and Wealth is de mondiale welvaartsverdeling veel ongelijker dan die van inkomen.[1]

Definitie van rijkdom

De rijkdom van een individu wordt gedefinieerd als nettovermogen, blootgesteld als: welvaart = activa - passiva

Een bredere definitie van rijkdom, die zelden wordt gebruikt bij het meten van inkomensongelijkheid, omvat ook menselijk kapitaal. De definitie van inclusieve rijkdom van de Verenigde Naties is bijvoorbeeld een monetaire maatstaf die de som van natuurlijke, menselijke en fysieke activa omvat.[2][3]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.