Wateruurwerk

Een wateruurwerk of waterklok, ook wel clepsydra genoemd, is een klok die de tijd meet door middel van stromend water.

Antieke Perzische klok, die gebruikt werd om de opbrengst van een qanat eerlijk te verdelen
Antieke Perzische klok
Waterklok in Peking

Als tijdmeter werd oorspronkelijk in de gehele wereld de zonnewijzer gebruikt. Maar die was 's nachts en bij bewolkt weer onbruikbaar. De uitvinding van het wateruurwerk was dus een belangrijke vooruitgang. Dit uurwerk bestond uit een reservoir, waarin door toevoer of afvoer veranderende hoogte van de waterspiegel op een schaal werd gemeten. Wateruurwerken met korte afvoertijd werden bij rechtbanken in Attica en Rome gebruikt om de aangeklaagde, de gedaagde en getuigen een vaste beperkte spreektijd te geven. Ook in het parlement perkte men de marathondebatten op die manier in. Belangrijke vooruitgang werd omstreeks 250 v.Chr. geboekt door Ktesibios van Alexandrië met zijn geraffineerd wateruurwerk.

Bestaande waterklokken

In Peking is in de drum toren een waterklok te zien, waar een mannetje elk kwartier op zijn bekkens slaat. Daarnaast heeft de klok een lange staaf met Chinese tekens, waarop de dagen van het jaar zijn af te lezen. Is er geen water dan werkt de waterklok niet.

Zie ook

Zie de categorie Water clocks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.