Vrouw Maria (schip, 1748)

De Vrouw Maria was een Nederlands zeilschip dat op 9 oktober 1771 zonk in de Oostzee in de territoriale wateren van Finland ter hoogte van Nagu.

Vrouw Maria
De Vrouw Maria
Algemene kenmerken
TypeZeilschip
Portaal    Maritiem

Geschiedenis

De Vrouw Maria vertrok op 5 september 1771 uit Amsterdam met als bestemming Sint-Petersburg. Op 23 september werd Helsingør (Denemarken) aangedaan. Op 3 oktober kwam het schip in een storm terecht en liep aan de grond bij het eiland Jurmo. Het schip werd lek geslagen. De pogingen van de bemanning om het schip te redden waren echter tevergeefs. Na enkele dagen zonk de Vrouw Maria op 9 oktober.

In 1999 werd het scheepswrak ontdekt door Rauno Koivusaari (Pro Vrouw Maria).

Lading

Tot de lading behoorden 27 schilderijen van de hand van Hollandse meesters, door Catharina II van Rusland aangekochte kunstwerken bestemd voor de Hermitage (onder meer schilderijen van Gerrit Dou, Gabriel Metsu en Philips Wouwerman). De waardevolle werken waren op een veiling aangeboden na het overlijden van kunstverzamelaar Gerrit Braamcamp.

De lading bestond verder uit suiker, textiel, kleurstoffen en kleipijpen.

Berging

De in maart 2008 voltooide sonar- en röntgenonderzoeken hebben uitgewezen dat de romp in een verrassend goede staat verkeert. Het schip bevindt zich op een diepte van 41 meter. Het is de bedoeling dat het wordt geborgen en tentoongesteld. Een Russisch fonds voor behoud van cultureel erfgoed is bereid gevonden om de operatie te financieren.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.