Gum (materiaal)

Een gum (meestal: gummetje en ook gom, vlakgom of stuf) is een hulpmiddel van rubber of kunststof om lijnen of teksten te verwijderen die met potlood of vulpotlood zijn gemaakt. Voor het verwijderen van inkt is een hardere gum nodig dan voor het verwijderen van potloodstrepen. Deze gum heeft vaak een licht schurende werking.

Gum van een bekend merk met links zachte en rechts hardere gum
Vinyl gum
Gummetje aan uiteinde van een potlood

Bij het gebruik van gum ontstaan korreltjes die de gebruiker kan wegvegen of -blazen. Als een gum vaak gebruikt is kan er grafiet op het oppervlak achterblijven, dat bij hernieuwd gebruik lelijke vlekken op het papier kan achterlaten, het is hierom altijd raadzaam om voor het gebruik eerst een paar maal te gummen op een niet-waardevol oppervlak. Wanneer een gum is verdroogd kan men het beter niet gebruiken, want het kan gemakkelijk verbrokkelen en hij kan strepen achterlaten.

In 1770 ontdekte de Britse chemicus Joseph Priestley per ongeluk dat potloodstrepen konden worden verwijderd door eroverheen te wrijven met een stukje rubber. Kleine stukjes rubber werden vanaf dat moment verkocht als gum.

Gum wordt in vele soorten en maten verkocht. Van rechthoekige blokjes, ronde schijfjes, ruitvormige strippen tot ronde staafjes (voor in vulpotloden) en allerlei fantasievormen, zoals een pinda. Gum bevindt zich ook vaak aan een uiteinde van een potlood, hieraan verbonden door een buisje van metaal. Voor professionele toepassingen, zoals op tekenkamers of voor kunstenaars, bestaan er speciale gumsoorten voor uiteenlopende potloodhardheden, vaak met onderscheidende kleuren.

Trivia

  • Het door Guust Flater in de gelijknamige strip zoekgemaakte gummetje is een terugkerende ergernis voor Kwabbernoot en zijn collega's.
  • Het gummetje is in veel computerprogramma's een icoontje voor een functie die iets (een woord, maar meestal een lijn of ander tekenvoorwerp) uitwist, vergelijkbaar met een echte gum. In Word kan men er bijvoorbeeld lijnen van een tabel mee verwijderen.

Zie ook

Zie de categorie Pencils van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.