Vlag van Oostenrijk-Hongarije

De handelsvlag van Oostenrijk-Hongarije werd aangenomen op 1 augustus 1869 en bestond uit een combinatie van de van rood-wit-rode vlag van Oostenrijk en de rood-wit-groene driekleur van Hongarije. De vlag bestond uit drie horizontale banen, waarvan de bovenste rood was, de middelste wit en de onderste aan de hijszijde rood en aan de andere zijde groen. De wapens van Oostenrijk en Hongarije werden op de witte baan geplaatst. Het Oostenrijkse wapen werd met een koninklijke kroon gekroond, dat van Hongarije met de Stefanskroon.

Deze vlag werd aangenomen na de Ausgleich van 1867, waarmee het Keizerrijk Oostenrijk werd omgevormd in de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Het Oostenrijkse en Hongaarse deel van het rijk werden op in bijna alle opzichten onafhankelijk van elkaar en deze gelijkwaardigheid kwam ook tot uitdrukking in de gezamenlijke handelsvlag.

De dubbelmonarchie had geen gezamenlijke staatsvlag of civiele vlag ter land. In de Oostenrijkse rijkshelft werd een zwart-gele tweekleur gebruikt, in het Hongaarse deel de Hongaarse nationale vlag.

Vlaggen van Deelgebieden

De landen waaruit Oostenrijk-Hongarije was opgebouwd hadden geen officiële eigen vlaggen. Wel werden in elk land zogenaamde landesfarben, oftewel kleuren van het land, soms in vlagvorm gebruikt. Dit waren vaak simpele twee- of driekleuren waarvan de kleur afkomstig waren van de kleuren van het wapen. Hierdoor kon de volgorde van de kleuren soms verschillen.

Gerelateerde artikelen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.