Verzetsmonument (De Nieuwe Ooster)

Het Verzetsmonument voor de achttien gefusilleerden is een oorlogsmonument op de begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Het is ontworpen door Hildo Krop en werd in 1947 onthuld. Het monument is tot stand gekomen door het door de Communistische Partij van Nederland (CPN) en dagblad De Waarheid ondersteunde comité Amsterdam eert zijn verzetspioniers.

Onthulling

De CPN was ten tijde van de totstandkoming van het monument de grootste partij van Amsterdam. De onthulling vond plaats op 28 december 1947. Vanaf het Waterlooplein werd in een mars met twintigduizend deelnemers gelopen naar de Oosterbegraafplaats. De onthulling viel samen met het partijcongres van de CPN. Internationale vertegenwoordigers aan het congres namen deel aan de onthulling. Burgemeester d'Ailly van Amsterdam sprak tijdens de plechtigheid.

Monument

Het monument is opgedragen aan 18 gefusilleerde verzetsstrijders, Februaristakers en communisten. Het monument bestaat uit een vierkante sokkel, kolom en beeld. Op de sokkel staan de namen van de 18 gefusilleerden vermeld en de tekst:

VOOR ACHTTIEN VERZETSSTRIJDERS

WAARVAN ER 13 WERDEN

GEFUSILLEERD IN SOESTERBERG

OP 19 NOVEMBER 1942

ZIJ WEZEN ONS DE WEG

WIJ ZULLEN VERDER GAAN

WAAR NIEMAND SLAAF WIL ZIJN

KAN GEEN TYRAN ONTSTAAN

De genoemde slachtoffers zijn: Willem Carl Auener, Willem Bouhuis, Johan Christian Draaisma, Johannes Gerritse, Johannes Jacob Glas, Abraham Haspels, Pieter A. van Heijninge, Pieter Heuvel, Jacobus H. Kors, Wilhelm J. Kraan, Evert Ooijevaar, Thomas Prins, Cornelis G. Teesseling, Heiko Top, Karel Frederich Vastenhoud, Antoon Wolfswinkel, Bertus Wolfswinkel en Johan Frederik IJsberg.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.