Verwey-Jonker Instituut

Het Verwey-Jonker Instituut is een Nederlands Instituut voor onderzoek, advies en innovatie op maatschappelijk terrein. Het instituut is genoemd naar de sociologe Hilda Verwey-Jonker (1908-2004) als een blijk van waardering voor haar werkzaamheden ten behoeve van de Nederlandse samenleving.

Het Instituut ontstond in 1993 door de fusie van enkele landelijke organisaties voor wetenschappelijk onderzoek op maatschappelijk terrein. Van deze organisaties waren het Nederlands Instituut voor Maatschappelijk Opbouwwerk (NIMO) en het Nederlands Instituut voor Maatschappelijk Werk Onderzoek (NIMAWO) de grootste. Door de fusie werd getracht de versnippering van het wetenschappelijk onderzoek op maatschappelijk terrein terug te dringen. Algemeen directeur van het instituut waren achtereenvolgens de hoogleraren Jan Willem Duyvendak (1999-2003) en Hans Boutellier (2003-2013) en vanaf 1 januari 2014 Majone Steketee.

Sinds januari 2015 is het instituut, samen met Movisie, verantwoordelijk voor Kennisplatform Integratie & Samenleving.

Eind september kwam het instituut in opspraak na onderzoek van NRC Handelsblad, waarin grote vraagtekens worden gezet bij de betrouwbaarheid van de onderzoeksmethoden en de conclusies van de rapporten over de salafistische alFitrah-moskee in Utrecht.

Het instituut is gevestigd in Utrecht, aan de Kromme Nieuwegracht.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.