Verstoppertje

Verstoppertje is een kinderspel gespeeld met een groep.

Verstoppertje
Kinderen spelen verstoppertje op schilderij van Friedrich Eduard Meyerheim
Aantal spelers3>
Leeftijd4+
Speelduurca. 15 min.
Portaal    Dagelijks leven

Spelopzet

Eén persoon is de zoeker en telt met de ogen dicht tot een afgesproken getal, terwijl de anderen zich verstoppen. Dit kan buiten zijn op een terrein met veel verstopplaatsen, zoals een schoolplein, maar met kleine kinderen is het ook heel goed binnen te spelen. Na het tellen roept de zoeker "Wie niet weg is, is gezien, ik kom!" en probeert iedereen te vinden die zich heeft verstopt of de zoeker moet na het tellen wachten tot hij "Kom maar" hoort roepen waarna hij mag beginnen met zoeken. Een voordeel hiervan is dat de zoeker daarmee ook meteen een hint krijgt, waar hij precies moet zoeken. Het spel is beëindigd als iedereen gevonden is of als niemand meer zoekt.

Varianten

Er zijn verschillende variaties mogelijk. Er kan een zogenaamde buutplaats worden bepaald, waar iedereen die gevonden is, moet worden gemeld (gebuut, zie onder voor de Vlaamse bedot benamingen). Dit doet de zoeker door "Buut [naam persoon]" te roepen, meestal gevolgd door waar diegene zich verstopt. Mensen die zich hebben verstopt kunnen zich ook kunnen vrij-buten bij de buutplaats door Buut Vrij te roepen. De laatst gezochte persoon kan iedereen vrij-buten door "Buut vrij voor de hele pot" of "Buut vrij voor de hele kliek" te roepen. Soms wordt het spel zo gespeeld dat iedereen die zich vrij buut ook kan kiezen om de rest vrij te buten. Dan is de zoeker dus pas klaar als hij iedereen achtereen heeft gevonden zonder dat iemand de buutplaats haalt. Een buutplaats is meestal een duidelijk element van het gekozen speelgebied als een regenpijp, lantaarnpaal, boom of putdeksel. Het is niet de bedoeling zich direct naast de buutplaats te verstoppen om zodoende na het aftellen onmiddellijk Buut Vrij te kunnen roepen. Om dit tegen te gaan kan een minimumafstand worden afgesproken vanaf de buutplaats. Wie niet weg is, wordt, gezien deze afspraak, direct als gevonden en "gebuut" beschouwd en krijgt daarom in de volgende beurt de zoekersrol. In Vlaanderen wordt deze versie 'verstoppertje bedot' genoemd, waarbij dezelfde regels gelden, alleen gebruikt men hier de termen bedotplaats, bedot (naam persoon) en bedot voor heel het kot.

Bij de variant busjekruit, ook busjetrap of blikjetrap genoemd is de buutplaats een bal die weggetrapt wordt of een blikje. Hierbij kan de bal ook als buutplaats dienen.

Een andere variant is de "kom erbij". Hier is er slechts één persoon die zich dient te verstoppen. De anderen gaan na een telperiode zoeken en dienen zich bij de verstopper te voegen. Degene die er het laatste bij komt zitten, is de verliezer.

Buut

Het woord buut betekent eigenlijk "doel, mikpunt". In oudere teksten wordt het nog wel aangetroffen: iemand loopt dan bijvoorbeeld "zonder buut" in het rond. Bij spelletjes, waaronder Verstoppertje, is het een fysieke plek die bereikt moet worden. Het Franse but, "doel" ligt eraan ten grondslag. (WNT)

Zie de categorie Hide and seek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.