Vermogen (bedrijfseconomie)

Onder het vermogen van een onderneming wordt verstaan de waarde van het totaal aan activa dat in de onderneming is geïnvesteerd zoals gebouwen, machines, inventaris, voorraden handelsgoederen, vervoermiddelen, kas- en bankgeld. Deze zogenaamde vermogenscomponenten vinden we aan de actiefzijde van de balans, al dan niet in gecomprimeerde vorm. Aan de passiefzijde staan de zogenaamde geldbronnen die aangeven hoe de investeringen zijn gefinancierd. Naast financiering met eigen vermogen is meestal ook een gedeelte met vreemd vermogen gefinancierd.

De waarde die wordt toegekend aan activa, in het bijzonder aan die activa welke met een zekere regelmaat moeten worden vervangen zoals handelsgoederen, hangt af van het systeem van waardering dat men boekhoudkundig heeft gekozen en is niet altijd gelijk aan de historische kostprijs. Het is voor de continuïteit van de onderneming van groot belang dat het oorspronkelijke vermogen in stand blijft en niet wordt aangetast door bijvoorbeeld inflatie (prijsstijgingen) Daarom vindt waardering veelal plaats op basis van een vervangingswaardesysteem.

De vraag naar de meest gunstige vermogensamenstelling is voor een onderneming een voortdurend probleem dat wel bekendstaat als het investeringsprobleem. Aangezien investeringen zich moeten terugverdienen en dus betrokken zijn op de toekomst, houden deze altijd een zeker risico in. Bovendien speelt ook de vraag hoe een investering het beste gefinancierd kan worden. Bij grotere bedrijven is het de treasurer die zich met deze problemen bezighoudt. Een treasurer is een boekhoudkundig specialist op het gebied van kasstromen

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.