Verkiezingsfraude

Verkiezingsfraude of stembusfraude is het opzettelijk vervalsen van het verkiezingsproces of de verkiezingsuitslag.

Bekende methodes zijn omkoping, intimidatie of simpelweg een foutieve uitslag geven. Wanneer verkiezingen met 99,9% van de stemmen gewonnen zijn is dat over het algemeen een indicatie dat er verkiezingsfraude heeft plaatsgevonden. Veel dictatoriale regimes proberen op deze manier hun macht te legitimeren.

De prominentste leider die van verkiezingsfraude werd beschuldigd, is George W. Bush. Voornamelijk bij zijn eerste verkiezing (in 2000) waren er ongeregeldheden, en sommigen beweren dat hij onterecht tot president verkozen is. Andere leiders die beschuldigd worden van verkiezingsfraude zijn Emomalii Rachmon van Tadzjikistan, Ilham Aliev van Azerbeidzjan, Gnassingbe Eyadéma van Togo en Mahmoud Ahmadinejad van Iran (2009).

Mogelijkheden voor fraude:

  1. Meerdere vooraf ingevulde formulieren in de stembus doen
  2. Mensen bespieden en hun keuze achteraf belonen of straffen, opdat zij de volgende keer zich niet meer vrij voelen. Dit bespieden kan met een cameraatje en ook door te observeren van welk kandidatenblad gebruikgemaakt wordt
  3. Het maken van een selfie van het ingevulde stembiljet als bewijs van het stemgedrag.

In Vlaanderen zijn de afgelopen decennia geen gevallen van (grootschalige) verkiezingsfraude bekend. In Nederland was er in 2008 een veroordeling in hoger beroep van een kandidaat gemeenteraadslid wegens verkiezingsfraude met een stemcomputer in de gemeente Landerd bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.[1]


Zie de categorie Voter fraud van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.