VRT NU

VRT NU is het online videoplatform van de Vlaamse openbare omroep. Via VRT NU kunnen de rechtstreekse uitzendingen van Eén, Canvas en Ketnet gratis bekeken worden via computer, tablet of smartphone. Ook recente programma's kunnen er gratis herbekeken worden.

VRT NU
TypeVideoplatform
TaalNederlands
EigenaarVRT
Opgericht26 januari 2017
Statusactief
Linkwww.vrtnu.be
Portaal    Media

Geschiedenis

In september 2016 kondigde de toenmalige VRT-ceo Paul Lembrechts zijn toekomstplannen aan voor de openbare omroep.[1] Een belangrijke pijler daarvan is een sterke digitale aanwezigheid van de VRT. In het najaar van 2016 startte de testfase van het nieuwe videoplatform en op 26 januari 2017 werd de VRT NU-website officieel gelanceerd.[2]

In juli 2018 volgde de VRT NU app, waardoor het aanbod voortaan ook op smartphone en tablet kan bekeken worden.[3]

Aanbod

Het aanbod van VRT NU bestaat uit rechtstreekse uitzendingen van de lineaire tv-zenders Eén, Canvas en Ketnet. Daarnaast biedt VRT NU content aan van de digitale zenders Ketnet Junior, Sporza, VRT NWS en van de radiozenders Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM.

Via VRT NU is het ook mogelijk om recente programma's en afleveringen van eigen en aangekochte reeksen te herbekijken. Bovendien zijn er op VRT NU ook af en toe programma's uit het VRT-archief te bekijken, meestal in het kader van gebeurtenissen in de actualiteit.

De programma's op VRT NU worden niet onderbroken door reclame, al worden sommige afleveringen wel voorafgegaan of gevolgd door boodschappen van sponsors.

Toegankelijkheid

De programma's op VRT NU zijn gratis te bekijken. Gebruikers moeten zich wel eerst eenmalig registreren. Dit heeft voornamelijk te maken met uitzendrechten: wie zich registreert met een Belgisch adres kan gebruik maken van VRT NU in de volledige EU.[4] Buiten de EU kan er enkel naar Vlaamse producties gekeken worden.

De Vlaamse programma's op VRT NU zijn voorzien van ondertiteling, die eenvoudig geactiveerd kan worden. Ook de programma's met audiodescriptie of met Vlaamse Gebarentaal zijn beschikbaar.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.