VIJF

VIJF is een Vlaamse commerciële televisiezender. Het best bekeken programma op VIJF is de voorlaatste aflevering van het negende seizoen van Temptation Island, die werd uitgezonden op woensdag 5 april 2017. Het haalde 502.563 kijkers (uitgesteld: 691.864 kijkers) en een marktaandeel van meer dan 35% bij de vrouwen in de leeftijdscategorie 20-49. Met uitgestelde kijkers erbij haalt het tweede seizoen gemiddeld 631.000 kijkers.

VIJF
Land België
UitzendgroepSBS Belgium
ProgrammadirecteurEddy De Wilde
Startdatum3 september 2012
OmroepsoortCommerciële omroep
Genrevrouwen
Motto of slagzinZO Vijf
AdresVIJFtv
Fabrieksstraat 55
1930 Zaventem
Ontvangen
Kabel Telenet
SFR
Orange
IPTV Proximus TV
Satelliet TV Vlaanderen
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal    Televisie

Ontvangst

VIJF is te ontvangen via alle analoge- en digitaletelevisieaanbieders in Vlaanderen en Brussel. Ook via de ether is de zender te ontvangen. Sinds één september 2012 is VIJF ook in een hd-versie beschikbaar bij Belgacom TV. Telenet volgde op 17 september 2012.[1] Bij de overige aanbieders is er enkel standaard definitie.

Geschiedenis

De zender werd in oktober 2004 opgericht onder de naam VIJFtv als tweede zender van SBS Belgium en later als onderdeel van ProSiebenSat.1 Media. Het was een zusterzender van VT4. De doelgroep van de zender bestond uit vrouwen tussen 20 en 49 jaar. VIJFtv brak door in 2005, toen binnen een jaar een marktaandeel van 5 procent werd opgebouwd. Het eerste dat VIJFtv uitzond was een voetbalwedstrijd, namelijk de UEFA Cup wedstrijd VFL Bochum - Standard. Zo hoopte de zender dat mannen de zender zo snel mogelijk zouden programmeren op het tv-toestel.[2]

In januari 2006 werden de uitzenduren verdubbeld en sindsdien zond VIJFtv 24 uur per dag uit. Sinds 4 januari dat jaar werd ook de succesvolle Amerikaanse soap Mooi en Meedogenloos (originele titel: The Bold and the Beautiful) uitgezonden op VIJFtv. Die liep eerst op Eén en later op VTM. Als gevolg van die verschuiving versterkte VIJFtv de vooravond en zodoende ook het marktaandeel.

VijfTV had van 2 januari 2006 tot en met 30 november 2006 een kinderuurtje in de ochtend met Ernst, Bobbie en de rest, Cédric, The Koala Brothers en Titeuf.

Tijdens het WK voetbal op het vroegere KANAALTWEE en het ex-VT4, zond VIJFtv 'vrouwvriendelijke' programma's uit. Dat deed ze onder de slogan 'Vrouwen weten waarom'. Op 27 augustus 2007 onderging VIJFtv een metamorfose. Haar look werd aangepast en samen met vijftien nieuwe station idents en drie omroepers (Els Tibau, Sophie Dewaele en Gene Thomas) moest dat de zender definitief op de Vlaamse markt plaatsen. Vele andere BV's kregen een eigen programma op de zender: onder andere Peter Van Asbroeck en Lien Van de Kelder kregen een eigen programma. Felice keerde ook terug met Te nemen of te laten, net als Tante Kaat en Marlène de Wouters. Daarnaast bleef VIJFtv ook enkele buitenlandse topreeksen uitzenden, zoals Grey's Anatomy, Private Practice en Sex and the City. Begin 2009 werd besloten om de omroepers te vervangen door een vaste stem, die de VIJFtv-programma's offscreen aankondigde.

Na de overname van de zender door De Vijver Mediaholding in 2011 werd de zender omgedoopt in VIJF. De nieuwe zender ging op 3 september 2012 van start. Naast de nieuwe naam werd een nieuwe uitstraling gecreëerd waarin verschillende vrouwen centraal stonden. Avonden als 'I love donderdagfilm' en 'waargebeurd op maandag' zijn behouden gebleven in de programmatie. De grootste verandering was de terugkomst van Mooi & Meedogenloos dat enige tijd te zien was op VT4 en een dagelijks nieuw programma Grootse plannen. Eind 2012 had VIJF zo'n 6,4% marktaandeel bij de doelgroep vrouwen (20-49 jaar). In het voorjaar van 2013 pakt VIJF uit met de slogan, ZO Vijf.[3] En een nieuw magazine 'Shoot'[4] wordt gelanceerd.

Programma's

Dit is een lijst met de vaste programma’s in de week van 20 december 2019

Voormalige programma's

Gezichten

Enkele van de televisiegezichten van VIJF zijn:

Tijdlijn

Actua-TVKanaal ZMTV VlaanderenComedy Central VlaanderenTMF VlaanderenSpike VlaanderenNickelodeon VlaanderenNickelodeon VlaanderenMTV EuropeZESVIJFVIJFtvVIERVT4CAZ (televisiezender)Acht (televisiezender)VitayaVTM KidsVtmKzoomCAZ 2 (televisiezender)VTM Kids Jr.KadetJIMQ2Q2Q2Q2Q2VTMBVNBVNKetnetOP12Sporza (multimedia)Canvas (televisiezender)KetnetBRTN TV2BRTN TV2Eén (televisiezender)Eén (televisiezender)Eén (televisiezender)Eén (televisiezender)Vlaamse Radio- en TelevisieomroeporganisatieNationaal Instituut voor de Radio-omroepRoularta Media GroupViacom International Media Networks BeneluxSBS BelgiumMedialaanNederlands publiek omroepbestelVlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
VRT (openbare omroep):Eén · Eén+ · Canvas · Canvas+ · Ketnet · Sporza · BVN (satellietzender)
Medialaan:VTM · Q2 · Vitaya · Qmusic TV · VTM Kids · CAZ · CAZ2
SBS Belgium:VIER · VIJF · ZES
Discovery Networks Benelux:Discovery Channel · TLC
VIMN Benelux:Nickelodeon · Nick Jr. · MTV · Comedy Central · Spike
The Walt Disney Company:Disney Channel
Telenet:Play More (betaalzender) · Play Sports (betaalzender)
Studio 100:Studio 100 TV · Njam!
Proximus Groep:Proximus 5 · Proximus 11 · Proximus 11+ (betaalzender)
Kleine zenders:Kanaal Z · MENT TV · Plattelands TV · TV Plus · Viceland · vlaamsparlement.tv · XITE
Voormalige zenders:Vitaliteit · EXQI Plus · EXQI Sport · EXQI Culture · VT4 · VIJFtv · OP12 · Libelle Tv · TMF · JIM · Sport 10 · Cultuur 7 · JUST · Lacht · Acht · anne · Kadet · VTM Kids Jr.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.