Ullerberg

Ullerberg is een landgoed in Leuvenum, gemeente Ermelo.

Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Heide en bos op het landgoed Ullerberg

Het landgoed

Het landschap rond Ermelo dateert uit de ijstijden, zanderige grond vermengd met stenen vormden de Gelderse Vallei nadat de gletsjers de grond aan de zijkanten omhoog stuwden en zo heuvels vormden. In die tijd ontstonden de Paalberg en de Ullerberg en het Tonnenberg-Drieseberg massief. Op de Ullerberg zijn enkele mammoettanden uit deze tijd gevonden.

De grond van het landgoed maakte oorspronkelijk deel uit van het landgoed van de familie Sandberg. Het omvat ongeveer 250 hectare met vooral arme zandgrond met bos en heide. Het werd in het begin van de 20e eeuw gekocht door de heer Peereboom die er in 1911 een jachthuis liet bouwen. In 1920 werd het landgoed overgenomen door Dr. ir. François Gerard Waller (1860-1935), toen president-directeur van de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek in Delft, als zomerhuis.

Het onderhoud van het landgoed werd vanaf de jaren dertig gefinancierd door zand te laten afgraven. Er ontstond een diepe kuil, die in 1978 vuilstortplaats werd. Eind 2006 werd deze gesloten. Op de nu afgewerkte vuilstortplaats zal mogelijk binnenkort een natuurgolfbaan komen. Frank Pont, die gespecialiseerd is in klassieke banen, heeft hiervoor een ontwerp gemaakt. De nieuwe baan wordt een moderne 9 holesbaan en de aanleg is onderdeel van een plan voor natuurontwikkeling waarbij het Cyriasische veld wordt verbonden met de Ermelose heide.

Huizen

Het landgoed omvat vier huizen en diverse opstallen. Allereerst is daar het Grote Huis, het oorspronkelijke jachthuis van Peereboom dat is uitgebreid door F.G. Waller.

Het Boshuis, waar vroeger de boswachter woonde, is in 2009 gerestaureerd. De staldeuren zijn vervangen door glazen deuren, en de oude bakoven heeft haar plaats behouden.

In 2006 is Penni gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke een-steens huisje dat oorspronkelijk in de zomer door Penni, de chauffeur van F.G. Waller, werd bewoond.

Na de sluiting van de vuilstort is het Poorthuys, de oorspronkelijke poortwachterswoning, beschikbaar gekomen en in 2013 door leden van de vijfde generatie van de familie opgeknapt en geschikt gemaakt voor bewoning.

Heidegolfbaan

Op het terrein werd in 1923 een 9 holesgolfbaan aangelegd naar ontwerp van Gerry del Court van Krimpen. In die tijd was het niet abnormaal dat particulieren een eigen golfbaan hadden. Zo had baron van Brienen al in de 19de eeuw vijf holes op Landgoed Clingendael.

De lengte van de baan is 2324 meter, lang genoeg om een par van 36 te hebben met twee par 5-holes en een SSS van 65. Hole 1 en hole 9 delen een green. Bijzonder aan deze baan is dat hij nog steeds fairways heeft met heide, die eenmaal per jaar wordt afgeschoren. De golfbaan is opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied Midden-West van de gemeente Ermelo.

Wild

Op het landgoed lopen edelherten en wild zwijnen vrij rond, net als op de landgoederen Staverden en Leuvenum en in het Elspeterbos. Tevens wordt er af en toe een das of een vos gespot. Het komt zo nu en dan voor dat je wild ziet tijdens het golfen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.