Twee poorten

Twee poorten is een wijk in het centrum van Gent. De wijk is in het Oosten afgeschermd door de Oostelijke Visserijvaart, In het Zuiden door de Nederschelde, in het Oosten door het Zuidparkviaduct en het Zuidpark en in het Noorden door de Clarissenstraat. In straatnamen uitgedrukt is het de wijk rond en tussen de Brusselsepoortstraat, Clarissenstraat, Hubert Frère-Orbanlaan en de kleine stadsring. In het midden loopt de Sint-Lievenspoortstraat. De naam komt van de Brusselsepoort en de Sint-Lievenspoort, twee oude Gentse stadspoorten.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was deze omgeving een zanderige duinrug door water omgeven. Vandaar dat dit gebied 't Zand genoemd werd.

Voor de 14de eeuw behoorde 't Zand nog niet tot de Stad Gent zelf.

In de 13de eeuw breidde de stad Gent zuidelijk uit. De Vijfwindgatenpoort werd hier de stadspoort. De Vijfwindgatenstraat ligt nu ten noorden van de wijk Twee Poorten. Door deze uitbreiding behoorde de plaats waar de wijk nu gelegen is dus nog steeds niet tot Stad Gent.

In de 14de eeuw werd de stad verder zuidelijk uitgebreid. De stadsgrens en -verdediging kwam nu nog een halve kilometer verder naar het zuiden te liggen. De Vijfwindgatenpoort was dus niet langer de zuidelijke poort. Ter hoogte van de nieuwe zuidelijke verdediging kwamen nu twee nieuwe stadspoorten, namelijk de Keizerpoort of Brusselsepoort en de Sint-Lievenspoort. De "twee poorten" waren een feit.

Na de sloop van de stadswallen werd in de 19de eeuw tussen de beide poorten een beboomde boulevard, de huidige Keizervest, aangelegd gelegen aan de Scheldedoorsteek of Nederschelde. Het boulevardkarakter blijkt nu nog mooi uit de fraaie woningen langs de Vlaamsekaai die in het verlengde ligt van de Keizervest doch vroeger ook een dergelijke boulevard vormde (Boulevard de Gendbrugge).

Later werd de Keizervest deel van de stadsring R40. In de 20ste eeuw werd over de Keizerpoort een viaduct gebouwd voor het doorgaand verkeer op de stadsring. Hiermee was er van een boulevard dus helemaal geen sprake meer.

Bekende bewoners

Karel van de Woestijne werd geboren op 10 maart 1878 in de Sint-Lievenspoortstraat 264 (toen Sint-Lievensstraat 348). Tijdens de Boekenbeurs 1960 onthulde Miel Kersten op zondag 28 maart een arduinen gedenksteen, gebeiteld door Volckaert uit Gent: "In dit huis werd de dichter Karel van de Woestijne geboren op 10-3-1878." Deze gedenksteen is nog steeds zichtbaar in de gevel van de woning gelegen te Sint-Lievenspoortstraat 264.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.