Tiendwegse Molen

De Tiendwegse Molen is een wipmolen aan de Giessendamse Tiendweg in Giessendam/Neder-Hardinxveld, in de Nederlandse gemeente Hardinxveld-Giessendam. De molen is in 1906 gebouwd ter bemaling van de afdeling Binnentiendwegs van de polder Giessen Oude Benedenpolder. Hij verving een in december 1906 afgebrande molen. De Tiendwegse Molen was niet nieuw, maar werd voor ƒ5000,- gekocht van het polderbestuur van de polder Groote Waard in Noordeloos. Daar was een stoomgemaal in gebruik genomen die de molen overbodig maakte. De Grote Molen, zoals hij voorheen heette, werd in onderdelen over water vervoerd tot op ca. 1 km van zijn nieuwe locatie. Voor de laatste kilometer werd een smalspoorspoorlijn aangelegd, waarover een stoomlocomotief reed. De molen is op zijn nieuwe plaats tot 1953 in bedrijf geweest.

Tiendwegse Molen
Tiendwegse Molen (2008)
Basisgegevens
PlaatsGiessendam/Neder-Hardinxveld
Bouwjaar1906
Typewipmolen
Kenmerkenwipmolen
Vlucht26,10 m
Functiepoldermolen
Bestemming Voorheen het bemalen van de polder Binnentiendwegs, thans maalvaardig in circuit
Restauraties 1985-1986
Monumentnummer 20264
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal    Molens

De Tiendwegse Molen is sinds 1968 eigendom van de SIMAV. Sinds 1986 is de molen maalvaardig, waarbij hij aanvankelijk op vrijwillige basis de polder bemaalde. Sinds 2006 maalt de Tiendwegse Molen in circuit.

Zie de categorie Tiendwegse Molen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.