Thijmgenootschap

Het Thijmgenootschap is een vereniging van katholieke geleerden met het doel de wetenschap onder de Nederlandse katholieken te bevorderen. Het Thijmgenootschap werd opgericht in 1904 te 's-Gravenhage door pater I. Vogels s.j. en prof. dr. Th. Vlaming onder de naam van Vereniging tot het Bevorderen van de Beoefening der Wetenschap onder de Katholieken in Nederland. Sinds 1947 wordt de vereniging vernoemd naar de bekende pionier uit de negentiende eeuw J.A. Alberdingk Thijm (1820-1899).

Als vereniging van katholieke intellectuelen heeft het Thijmgenootschap een belangrijke bijdrage geleverd aan de katholieke emancipatie in de eerste helft van de twintigste eeuw. Na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) kende de vereniging een zware terugval van haar ledenaantal.[1] Het lidmaatschap is sinds 1969 niet meer beperkt tot katholieken. Binnen het genootschap bestaan vier afdelingen: een rechtskundige, een letterkundige, een filosofische en een katholiek-theologische. In 1981 werd het Thijmgenootschap verrijkt met een medische afdeling door een fusie met de Rooms-Katholieke Artsenvereniging.

De huidige bestuursvoorzitter is Commissaris van de Koning van Noord Brabant, Wim van der Donk. De voorzitter van de wetenschappelijke raad is Prof.dr. Stephan van Erp. Het tijdschrift De Annalen van het Thijmgenootschap verschijnt viermaal per jaar.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.