Tasmanstraat

De Tasmanstraat is een woonstraat in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt.

Tasmanstraat
Tasmanstraat van oost naar west (juli 2019)
Geografische informatie
Locatie      Amsterdam
StadsdeelAmsterdam-West
BeginWesterkeersluis
EindSpaarndammerdijk
Lengteca. 400 meter
Algemene informatie
Genoemd naarAbel Tasman
BestratingAsfalt
Openbaar vervoerbus 48
Portaal    Amsterdam
Pontsteiger Tasmanstraat

Geschiedenis en ligging

De straat is bij een raadsbesluit van 20 november 1878 vernoemd naar de zeevaarder en ontdekkingsreiziger Abel Tasman.[1] De straat verbindt voor lokaal verkeer de Spaarndammerstraat/Spaarndammerdijk met de van Diemenstraat en Houtmankade. Begin vorige eeuw had de straat had alleen woonhuizen aan de zuidzijde. Inmiddels is er aan de zijde van het IJ, Houthaven, een woongebied herrezen waar eerder (houtverwerkings) bedrijven gevestigd waren.

De gemeente Amsterdam had in 2013 de opdracht verstrekt aan de firma Max Bögl om naast de Tasmanstraat de Spaarndammertunnel te bouwen, welke aansluiting geeft op de Van Diemenstraat/Westerkeersluis.[2] De tunnel is op 5 februari 2018 officieel in gebruik genomen.

Aan de pontsteiger bij het begin van de Tasmanstraat ligt de aanlegsteiger van het Distelwegveer en het Houthavenveer. Deze steiger was in 2015 voor enige tijd verplaatst naar de Westerdoksdijk in verband met bouwwerkzaamheden. Sinds 18 juni 2018 varen de veren weer naar de Tasmanstraat.

Uiterlijk in 2019

De straat is geasfalteerd. Bij het begin van de Tasmanstraat tot aan de Le Mairestraat zijn het enkelbaans wegen die aan weerszijden van de tunnel liggen. Ook de fietspaden liggen aan weerszijden van de tunnel. Beide fietspaden zijn gescheiden van de wegen, rood geasfalteerd met dubbele rijrichting. Op de hoogte van de Le Mairestraat richting Spaarndammerdijk komen de wegen en fietspaden weer samen. Boven en naast de de tunnel zijn groenvoorzieningen aangebracht. Doordat de tunnel het doorgaande verkeer afhandelt, wordt de Tasmanstraat voornamelijk gebruikt door verkeer met lokale bestemming.

Gebouwen

Het grootste deel van de woningen aan de Tasmanstraat bestaat uit arbeiderswoningen, gebouwd door Woningbouwvereniging Het Westen naar een ontwerp van Herman Walenkamp in de bouwstijl Rationalisme met witte topgeveltjes met daarin een groot rond vensterraam. Deze arbeiderswoningen hebben de status van gemeentelijk monument.

Tasmanstraat 15 was de voormalige openbare school voor Gewoon Lager Onderwijs, gebouwd in een Berlagiaanse stijl (1915). Dit gebouw heeft de status van Rijksmonument.[3]

Openbaar vervoer

Door de Tasmanstraat rijdt GVB bus 48. De bushalten voor beide richtingen bevinden zich op de hoogte van de pontsteiger.

De Houthavenveer (903) verzorgt de verbinding tussen de pontsteiger en NDSM. De Distelerwegveer (900) verzorgt de verbinding tussen de pontsteiger en de Distelweg.

Zie de categorie Tasmanstraat, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.