TER Hauts-de-France

TER Hauts-de-France is het regionale openbaar-vervoersnetwerk van de Franse Hauts-de-France.

Logo en kleuren van Hauts-de-France TER treinen

In Frankrijk hebben de regio's grote bevoegdheden en geld gekregen om hun regionaal openbaar vervoersnetwerk TER (Transport Express Régional) te beheren. De regio's zijn de opdrachtgever voor de regionale bus- en treindiensten. Voor de treindiensten sluiten ze contracten met de nationale spoormaatschappij SNCF af. De regio investeert in zijn eigen treinmaterieel en verbeteringen aan de spoorweginfrastructuur. Het treinmaterieel van de regio is herkenbaar door de regiologo's en eigen kleurstijl.

Fusie en overgang

De fusie van de vroegere Nord-Pas-de-Calais en Picardië regio's in de Hauts-de-France regio is op 1 januari 2016 effectief. Na een overgangsfase fuseren de openbaar-vervoersnetwerken TER Nord-Pas-de-Calais en TER Picardie op 28 augustus 2017. Initieel veranderde op beide RER netwerken weinig. Pas geleidelijk aan verdwijnen de oude regiologo's en eigen kleurstijl op treinen. Ook de treindiensten bleven nagenoeg hetzelfde en de bestaande beheerscontracten met de SNCF werden overgenomen. Vanaf 1 januari 2019 werden de langeafstand Intercités treinen: Parijs – AmiensBoulogne-sur-Mer en Parijs – Saint-QuentinMaubeuge / Cambrai overgeheveld naar het regionaal TER Hauts-de-France netwerk. Veel TER treinen rijden nu ook door naar Parijs[1].

Nieuw beheerscontract

Na twee jaar onderhandelen sloot de regio Hauts-de-France in oktober 2019, een nieuw contract met de Franse spoorwegen voor de periode 2019 – 2024[2]. Vanaf 15 december 2019 wordt het TER netwerk grondig gewijzigd en een uitbreiding van het aantal treinkilometers met 4%. Vanaf 2023 zal 20 % van de TER treinen openstaan voor concurrentie met concessies[3]. Voor het eerste jaar (2020) zijn er gedurende weekdagen 9% meer treinen en 49% meer TERGV (TER treindiensten op de hogesnelheidslijnen). Per dag zijn er 25 000 meer zitplaatsen[4]. De treindiensten zijn gegroepeerd in vier verschillende soort treindiensten[5]:

  • KRONO: Snelle directe treinen tussen de steden en grote plaatsen
  • KRONO+ GV: Snelle directe treinen de geheel of gedeeltelijk de hogesnelheidslijn gebruiken
  • CITI: Voorstadstreinen in de meer stedelijke omgeving
  • PROXI: Lokale treinen die de steden verbinding geven met het platteland.

Sommige trajecten zijn vervangen door buslijnen rechtstreeks gesubsidieerd door de regionale overheid en worden daarom niet meer tot het TER netwerk wordt beschouwd. Bij voorbeeld:

Andere spoorlijnen maken wel deel uit van het TER netwerk maar worden enkel door bussen bediend. Op deze lijnen werden de meeste diensten toch al uitgevoerd door bussen.

Verbindingen met België

Belgische trein in Maubeuge

Alle treinverbindingen met België worden gereden door de NMBS met tweespanning treinmaterieel en Belgisch treinpersoneel. Deze treindiensten maken deel uit van TER netwerk. Een KRONO K80 treindienst Rijsel - Kortrijk[6] en een PROXI P81 treindienst Rijsel - Doornik. Beide treindiensten rijden verder door in België. TER Hauts-de-France heeft een paar treinen heringevoerd tussen Aulnoye-Aymeries en Bergen (fr: Mons) in België (K81) en tussen Maubeuge en Charleroi (K82). Deze sluiten op treinen uit Parijs. Hierdoor is het weer mogelijk de oude route van de internationale treinverbinding Parijs - België te bereizen.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.