TAP Portugal-vlucht 425

TAP Portugal-vlucht 425 was een vlucht van Brussel via Lissabon naar Madeira. Op 19 november 1977, vlak voor 21.48 uur, probeerde de uitgeputte bemanning, die al 13 uur in touw was, het vliegtuig op Madeira te landen. Dit was zeer moeilijk, omdat het weer zeer slecht was, en de landingsbaan nog geen 1600 meter lang. Nadat de gezagvoerder en de co-piloot het vliegtuig twee keer hadden geprobeerd te landen, besloten ze om het nog een keer te proberen. Als dat niet zou lukken zouden ze uitwijken naar de luchthaven van Gran Canaria.

TAP Portugal-vlucht 425
Een met het verongelukte toestel vergelijkbare B727
Overzicht
Datum19 november 1977
Type rampvan de landingsbaan geschoten
LocatieLuchthaven van Madeira
Doden131
Vliegtuig(en)
VliegtuigtypeBoeing 727-282Adv
MaatschappijTAP Portugal
VliegtuignaamSacadura Cabral
VluchtnummerTP 425
VertrekpuntBrussel
EindbestemmingMadeira
Passagiers156
Bemanning8
Overlevenden33
Lijst van luchtvaartongevallen
Portaal    Luchtvaart

Toen het vliegtuig vlak voor baan 24 was (de zogeheten final approach), in heel slecht weer met regen, harde wind en slecht zicht, maakte de bemanning zich gereed voor de derde landingspoging. Het vliegtuig kwam 600 meter na de landingszone neer. Met nog 900 meter resterende baan probeerden de gezagvoerder en de co-piloot om het vliegtuig tot stilstand te laten komen. Het vliegtuig gleed echter met een snelheid van 79 km/h van de baan af, waarna het 60 meter naar beneden viel. Het raakte met een vleugel een brug en kwam vervolgens op een strand terecht, waar het in twee stukken brak en vlam vatte.

Van de 164 mensen aan boord overleefden er slechts 33 de ramp. Deze crash was de dodelijkste in de Portugese luchtvaartgeschiedenis tot dan toe.

Na de ramp stopte TAP Portugal met het vliegen van de Boeing 727-200 naar Madeira. In plaats daarvan werd voortaan de kleinere Boeing 727-100 ingezet.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.