T-remmercel

Een T-suppressorcel, ook wel de T-remmercel , T-inhibitorcel of regulatorische T-cel genoemd, is een regulerende T-lymfocyt die ervoor zorgt dat een afweerreactie niet uit de hand loopt. Met behulp van cytokinen en/of directe interactie met andere cellen van het immuunsysteem (bv. macrofagen/dendritische cellen) zal de regulatorische T-cel de sterkte van een opkomende immuunrespons matigen. Deze onderdrukking kan zowel een respons op lichaamseigen antigenen als op lichaamsvreemde antigenen aangaan.

De regulatorische T-cel kan net zoals andere cellen van het immuunsysteem geïdentificeerd worden aan de hand van de aanwezigheid van verschillende moleculen aan de binnen- en buitenzijde van de cel. Voorheen ging het daarbij om CD4 en CD25 (CD4+CD25+ T-cellen), maar tegenwoordig wordt vaak de transcriptiefactor FoxP3 gebruikt, omdat er ook regulatorische T-cellen zijn die geen CD4 en/of CD25 tot expressie brengen.[1] Regulatorische T-cellen kunnen weer onderverdeeld worden in de natuurlijke en induceerbare regulatorische T-cel, waarbij de natuurlijke regulatorische T-cellen zich onderscheiden van de induceerbare door expressie van de transcriptiefactor Helios (transcriptiefactor) en de receptor neuropilin 1.[2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.