Synagoge (Middelburg)

De synagoge van Middelburg staat in de St. Janstraat en werd in 1705 gebouwd in de achtertuin van de woning van de joodse koopman Benjamin Levie. De ingang bevindt zich nu aan de Herenstraat. Het is de eerste synagoge, buiten Amsterdam, die op Nederlandse bodem werd gebouwd.

Ingang van de Middelburgse synagoge

Oorlogsjaren en later

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw gebruikt als opslagplaats voor in beslag genomen radio's. Tijdens de bevrijding van Walcheren in 1944 werd het gebouw door een Engelse granaat getroffen en zwaar beschadigd. Omdat er na de oorlog nauwelijks meer sprake was van een joodse gemeenschap, werd de synagoge aan haar lot overgelaten.

Het heeft daarom tot 1994 geduurd voordat de synagoge gerestaureerd werd en in november van dat jaar op plechtige wijze weer in gebruik genomen werd. De restauratie is gefinancierd door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, de Provincie Zeeland, de gemeente Middelburg en donateurs. Het interieur is modern en multifunctioneel zodat er niet alleen diensten kunnen worden gehouden, maar ook lezingen en huiskamerconcerten.

De aron-hakodesj in de synagoge van Middelburg. Hierin worden de torarollen bewaard. Deze 'kast' is altijd richting Jeruzalem, daar waar ooit de Tweede Tempel stond.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.