Studiestichting

Een studiestichting is een soort studievereniging in de vorm van een stichting, zonder een aantal van de wettelijke eisen die aan een vereniging worden gesteld.

Onderscheid ten opzichte van de studievereniging

Er zijn enkele belangrijke verschillen voor een studiestichting ten opzichte van de studievereniging.

  • Een studiestichting heeft officieel geen leden, toch worden in de meeste gevallen de medewerkers/vrijwilligers/contribuanten wel leden genoemd.
  • Een studiestichting is, in tegenstelling tot een studievereniging, niet verplicht contributie van haar 'leden' te vragen.
  • Een studiestichting is, in tegenstelling tot een studievereniging, niet verplicht (minimaal) eenmaal per jaar een algemene ledenvergadering te houden.
  • Leden van studieverenigingen zijn stemgerechtigd in het beleid van de vereniging, terwijl de 'leden' van een studiestichting geen inspraak hebben.

Doel en structuur

Een studiestichting verleent aan studenten diensten die betrekking hebben op de studie of richting, en op oriƫntatie op de arbeidsmarkt. De mogelijke taken zijn ruwweg in drie groepen te verdelen:

Onderwijstaken

De studiestichting levert (korting op) studieboeken en studiemiddelen en organiseert open dagen en ouderdagen.

Kennis vergroten

Om de kennis van de studenten te vergroten in en rond het vakgebied van de opleiding, worden er van tijd tot tijd lezingen, congressen, trainingen en excursies georganiseerd. Daarnaast bieden deze activiteiten de studenten ook de mogelijkheid om zich beter te oriƫnteren op hun toekomst, en kunnen ze tonen hoe de theorie in de praktijk gebruikt wordt.

Gezelligheidstaken

Om de medestudenten beter te leren kennen, worden er doorgaans periodieke borrels, feesten, uitjes, reizen, liftwedstrijden en dergelijke evenementen georganiseerd. Over het algemeen zijn studiestichtingen niet heel studentikoos in opzet, maar staat de gezelligheid wel bovenaan.

Structuur

Meestal bestaat de structuur uit een bestuur met daaronder een aantal commissies. De omvang van het bestuur is doorgaans afhankelijk van het aantal studenten dat de opleiding telt, en het aantal beurzen dat de universiteit of hogeschool ter beschikking stelt. Bestuursleden (soms een fulltime taak) ontvangen normaal gesproken een compensatie, in de vorm van een aanvullende beurs of enkele studiepunten, terwijl de overige actieve leden dit meestal geheel op vrijwillige basis doen.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.