Stichting Nederlandse Publieke Omroep

De stichting Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is, zoals gedefinieerd in artikel 2.2 van de Mediawet 2008, tot 2020 aangewezen als bestuursorganisatie van het Nederlandse publieke omroepbestel. Aan het hoofd van de organisatie staan een raad van bestuur en raad van toezicht. De taken van de NPO bestaan uit "het bevorderen van de samenwerking en cohesie tussen de landelijke omroepen, de programmering van het media-aanbod, het verdelen van de budgetten voor de verschillende omroepen, het verzorgen van distributie, het ondersteunen van omroepen bij de ondertiteling, aankoop en verkoop van programma’s en tot slot het uitvoeren van zelfstandig onderzoek naar de kwaliteit en het imago van de platforms radio, televisie en internet."[1] De NPO is ook licentiehouder van de radiofrequenties en publieke landelijke DVB-T- en DAB-frequenties. De NPO heeft in Nederland in 2017 met 31,6% het grootste marktaandeel voor de televisie, en met 29,3% het op een na grootste marktaandeel voor de radio.[2]

Stichting Nederlandse Publieke Omroep
Onderdeel vanMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Oprichting2000
HoofdkantoorHilversum, Nederland
ProductenTelevisie, radio en content
Websiteover.npo.nl
Portaal    Economie

Bestuur

De raad van bestuur legt verantwoording af aan en wordt benoemd door de raad van toezicht. Benoemingen behoefden tot 2017 de instemming van de minister van OCW. Voorheen werd de raad van toezicht gevormd door bestuursleden van de omroepverenigingen; deze zijn in 2004 vervangen door onafhankelijke, bij koninklijk besluit benoemde leden. Per 1 januari 2013 bestaat de raad van bestuur uit een voorzitter en ten hoogste twee andere leden.

Formeel hebben de raad van bestuur, noch de omroepverenigingen, algehele zeggenschap over de algehele Nederlandse landelijke publieke omroep. De omroeppolitiek kenmerkt zich daarom nog steeds door een laveren tussen het streven naar één omroeporganisatie naar buitenlands voorbeeld, zoals de VRT, de RTBF of de BBC, en het voldoen aan de verlangens van de afzonderlijke omroepverenigingen.

De leden van de raad van bestuur van de NPO vormden tot 2011 tevens de raad van toezicht van de NOS.[3]

De voorzitter van de raad van bestuur van de NPO is sinds medio 2016 Shula Rijxman (per 1 september dat jaar definitief voorzitter). Zij volgde Henk Hagoort op. Voormalig staatssecretaris Martijn van Dam is sinds september 2017 het tweede lid van de Raad van Bestuur van de NPO.

Zie de categorie Nederlandse Publieke Omroep van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.